Za ekipo dobrih in motiviranih sodelavcev ni krize

Izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice Janez Kranjc, finalist za priznanje Mladi manager leta 2020, pravi, da so spremembe edino, kar je zagotovo v življenju, in da jih moramo sprejeti z odprtimi rokami.

Janez Kranjc je konec leta 2015 prevzel funkcijo izvršnega direktorja Prve osebne zavarovalnice, pred tem pa je bil štiri leta namestnik predsednika uprave. V svoji karieri je najbolj ponosen na zgodbo, ki ima ravno zaradi odlične ekipe sodelavcev vedno svež zagon, perspektivo, nadaljevanje. Zase pravi, da ima veliko srečo, ker na svoji poslovni poti ni doživel veliko padcev. Se je pa ob vsakem nedoseženem cilju soočil sam s sabo in se vprašal, ali je dovolj dober. Prepričan je, da je vsak dan priložnost za »biti še boljši«.

Digitalizacija poslovnih procesov

Prva osebna zavarovalnica je del Skupine Prva, ki deluje v Sloveniji, Makedoniji, Srbiji in na Kosovu. Njihova zavarovalna premija je v zadnjih treh letih zabeležila 29-odstotno rast. V podjetju so v preteklem letu digitalizirali vse poslovne procese, bili so prva zavarovalnica na slovenskem trgu, ki je ponudila video identifikacijo, s pomočjo katere je na daljavo mogoče skleniti vsa življenjska zavarovanja. Z digitalizacijo Prva nadaljuje tudi v 2021 s širjenjem svoje ponudbe prek spleta.

Niti dinozaver niti start-up

Tri ključne odlike managerja vidi predvsem v vlaganju v zaposlene, pripravljenosti na spremembe in spodbujanju tehnološke pismenosti, sploh v preteklem letu, ko je bil velik poudarek na vsem, kar se dogaja virtualno. Da bi podjetje preživelo tako negotove čase, kot jih je sprožil koronavirus, Kranjc izpostavlja 

Ne stremim k hitrim in kratkim zmagam, ampak dovolj trajnemu in robustnemu sistemu, ki bo pripravljen na spremembe.

ekipo dobrih in motiviranih ljudi. »S 100 zaposlenimi še nismo dinozaver, a tudi ne fleksibilen start-up. A vsako podjetje sestavljajo ekipe sodelavcev, ki jim moraš omogočiti, da s svojimi razmišljanji in predlogi vplivajo in izboljšajo poslovanje podjetja,« poudarja. Koronakriza mu spanca ni kratila, pravi, saj razmišlja pragmatično: »Ko je čas za spanje, spim. Saj jutro kmalu pride, takrat pa zaviham rokave.«

Naravnan na dolgi rok

Kranjčevi cilji so dolgoročni, zato prisega na dolgoročno rast podjetja in trajnostni razvoj, a ob tem želi ohraniti najvišje etične poslovne standarde. »Ne stremim k hitrim, kratkim zmagam ali enkratnim poslom. Želim ustvariti sistem, ki je dovolj robusten in trajen ter hkrati vedno pripravljen na spremembe,« dodaja. Velik poudarek daje na pristnost in vodenje z zgledom oz. na konsistentnost.

Prihaja val pozitivizma

Pri vodenju dosledno sledi sistemu vrednot Skupine Prva – odgovornosti, poštenosti, spoštljivemu odnosu, pozitivnosti in sodelovanju. Kot njihovi ključni prednosti pa izpostavlja hitrost in pogum, ki sta potreba za tekmo z večjimi zavarovalnicami. Uspešno vodenje po njegovem mnenju odlikujejo jasno izdelana vizija, notranja moč in sposobnost, da si timski igralec. Te kvalitete se običajno najbolje pokažejo v časih, ki niso najbolj rožnati – takrat se ne ustavi. S takšnim naborom zre v prihodnost: »Ljudje bodo kmalu razprli jadra in to se bo poznalo tudi v gospodarstvu«.

Odklop pod gladino

Moč za uspešno vodenje nabira v družbi svojih otrok, družine, med igro in smehom. »Potrebujem pa tudi trenutke, ko sem sam s sabo,« kar mu omogoča predvsem šport. Najraje ima plavanje, ki mu ponuja najboljši odmik od sveta: »Dlje od vesolja ne moreš iti, kot da daš glavo pod vodo.« Njegova junaka sta starša, ki sta mu pokazala, da se z veliko željo in delom da doseči vse.

Tjaša Sterle Polak je samostojna novinarka, zunanja sodelavka podjetja Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 16, aprila 2021.