Trajnost ni famozna beseda, ampak predvsem naš odnos

Z Martinom Železnikom, namestnikom direktorja poslovanja v družbi Blažič in prejemnikom subvencije Sklada za talente, smo se pogovarjali o programu Sustainable Business Strategy, ki se ga je udeležil na Harvard Business School.

Zakaj je pomembno, da se (mladi) managerji izobražujete na področju trajnostnega voditeljstva?

Brez jasnega zavedanja o trajnosti ni prihodnosti in verjamem, da je to zadosten razlog, da managerji prevzamejo ključno vlogo pri postavitvi ciljev in potrebnih korakov k zasledovanju le-teh.

Zakaj ste se odločili za program Sustainable Business Strategy na Harvard Business School?

Odločitev ni bila lahka. Res sem vesel, da je bilo na voljo kar nekaj odličnih programov. Kljub vsemu me je ta program prepričal predvsem zaradi teme, ki je bila na moji agendi že nekaj časa. Drugi razlog je bilo dejstvo, da sem za točno ta program dobil zelo pozitiven odziv s strani kolegice.

Kaj vas je najbolj (in morda kaj malo manj) navdušilo v tem programu?

Najbolj všeč mi je bila zasnova programa, način dela, sodelovanje s kolegi iz drugih držav in seveda realni primeri, ki so jih tudi predstavili vodilni ljudje različnih multinacionalk.

Martin Železnik je eden od prejemnikov štipendije Sklada za talente Združenja Manager, ki mladim managerkam in managerjem do 40. leta starosti subvencionira vrhunsko izobraževanje na specializiranih programih svetovnih poslovnih šol.

Kaj so najpomembnejša sporočila, ki ste jih dobili in jih je pomembno posredovati tudi drugim (mladim) managerskim kolegom?

Najpomembnejše je to, da razmišljamo o svetu okrog nas in ne mislimo zgolj na to, kaj je v nekem trenutku najbolje za nas same. Trajnost ni zgolj famozna in moderna beseda, ampak je predvsem naš ‘odnos’.

Kakšna prihodnost nas čaka in kaj lahko sami storimo, da bo prihodnost boljša in svetlejša?

Vsekakor sem optimist in verjamem, da delamo prave stvari. Seveda delamo napake, ampak v grobem je odnos do okolja in zavedanje pomembnosti naših ravnanj precej večje kot pred leti. In mislim, da gremo v pravo smer.

Kako bi opisali trajnostnega voditelja?

Trajnostni voditelj se jasno zaveda, kako pomembno je razmišljati izven okvirja samega sebe. Ne le da se zaveda, ampak postavlja merila in cilje ter skrbi, da jih drugi dosegajo. Ključno pri vsem pa je, da “he/she walks the talk”!

Z Martinom Železnikom se je pogovarjala Nina Oštrbenk, strokovna sodelavka za komunikacije pri Združenju Manager. Pogovor je bil objavljen decembra 2021.