Strastni, ambiciozni in pogumni

Kaj imajo skupnega Jim Hagemann Snabe, Elon Musk, Yossi Vardi, Adrian Ježina, Mark Cuban in Luka Dončić? Izvedeli boste v uvodniku Petre Juvančič, izvršne direktorice Združenja Manager.

Spoštovane članice, spoštovani člani Združenja Manager, pred vami je nova številka MQ revije, tokrat v znamenju Managerskega kongresa, ki ste ga tudi letos obiskali v izjemnem številu – skoraj 400 se nas je zbralo, hvala vam! V pripravah na kongres smo se spraševali, kako obeležiti 30. obletnico naše države in predvsem, kakšen mora biti naš pogled v prihodnost. Kako naprej? Zato smo k sodelovanju povabili nekaj izjemnih svetovno priznanih govorcev, ki so nam pokazali naše prednosti in izzive za nadaljnji razvoj ter družbeno blaginjo Slovenije. Z njimi smo se pogovarjali za MQ revijo, z vami delimo tudi poglede aktualnih prejemnikov priznanj Združenja Manager in še veliko drugih aktualnih vsebin, s katerimi se trenutno ukvarjamo v združenju.

Petra Juvančič je izvršna direktorica Združenja Manager.

Slovenija je lepa dežela, ima pomembno geografsko lego in je varna. Tako je našo državo opisal izkušeni Hans-Paul Bürkner, predsednik družbe Boston Conslting Group, ki je svetoval številnim svetovno uspešnim podjetjem in v časih pred pandemijo na službenih poteh preživel 200 dni na leto. A če želimo ohranjati in privabljati talente, poudarja, bomo morali zagotoviti bolj konkurenčno davčno ureditev, izobraževalni sistem prilagoditi potrebam delodajalcev in privabiti več tujih podjetij ter naložb. Za zgled nam Bürkner postavlja Estonijo in Dansko – prvo na področju uspešne digitalizacije in drugo na področju trajnostnega razvoja.

Izjemni danski manager z impresivnim življenjepisom Jim Hagemann Snabe nam svetuje, da si upamo sanjati velike sanje (Dream Big), in za primer navaja Elona Muska, ki ima pogum in si drzne sanjati o na prvi pogled nemogočem. Managerji, voditelji morajo biti po njegovem mnenju zelo ambiciozni, če želijo biti uspešni, in ves čas voditi preobrazbe podjetij. Opozarja tudi na spremembe pri vodenju: v 200 letih industrializacije smo ljudem narekovali, kaj morajo delati, in jih nadzorovali, ljudje pa so danes veliko bolj ustvarjalni, če so opolnomočeni in jih namesto nadzora le usmerjamo ter jim kažemo pravo pot, pravi Hagemann Snabe. Slednji velik pomeni pripisuje

Jim Hagemann Snabe opozarja na spremembe pri vodenju: v 200 letih industrializacije smo ljudem narekovali, kaj morajo delati, in jih nadzorovali, ljudje pa so danes veliko bolj ustvarjalni, če so opolnomočeni in jih namesto nadzora le usmerjamo ter jim kažemo pravo pot.

tudi preskoku v trajnostnem razvoju, ki mora biti danes ključen del strategij podjetij.

Majhnost ni nujno slabost, temveč jo je treba izkoristiti kot prednost, pa nam je povedal tudi Yossi Vardi, izkušeni izraelski podjetnik in investitor. V majhnih deželah, kamor šteje tudi svojo, vidi prednost v medsebojnem poznavanju in povezovanju, s tem pa tudi možnosti oblikovanja ekosistema za uspešne startupe. Pri tem je pomembno, da v družbi ves čas spodbujamo tudi takšno miselnost, vse od vzgoje otrok naprej. Tudi Slovenija lahko postane tehnološki safari, meni Vardi, ki pri svojih investicijah išče podjetja, ki jih vodijo virtuozi s talentom, prijaznim odnosom in avtentičnostjo pri vodenju ljudi.

O vodenju smo se pogovarjali z našim nagrajencem, prejemnikom častnega priznanja za Managerja leta 2021, Adrianom Ježino, predsednikom poslovodstva Telemacha. Njegovo pristop k vodenju je močno zaznamovala športna kariera, v kateri se je naučil timskega dela, dela v manj ugodnik razmerah in pomena zmagovalnega duha v ekipi. Pravi, da moramo pri delu vsak dan razmišljati, kaj lahko naredimo bolje. Podobno kot Vardi tudi on svetuje, da se pri delu ne smemo bati porazov, saj je najlažje živeti, ko vse
poteka dobro. Pomembno je, da znamo ob težavah vstati.

Po težavah je vstal in sčasoma svoj imperij ustvaril

Mark Cuban pravi, da rad investira v podjetja, ki jih vodijo ljudje s strastjo, priložnosti pa vidi tudi v Sloveniji.

še en izjemno zanimivi gost MQ revije. Posebej za člane Združenja Manager se je na naše povabilo k pogovoru odzval svetovno znani podjetnik in lastnik vsem dobro znanega košarkarskega kluba Dallas Mavericks, Mark Cuban, ki je poleti obiskal Slovenijo zaradi podpisa pogodbe z našim izjemnim Luko Dončićem. Pravi, da rad investira v podjetja, ki jih vodijo ljudje s strastjo, priložnosti vidi tudi v Sloveniji.

Vam pa želim veliko strasti v prebiranju MQ revije!

Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager. Članek je bil objavljen v 49. številki MQ revije, novembra 2021.