Solidarnost in pomoč sta pomembni vrednoti

Jure Levovnik je eden od poslovodnih partnerjev in vodja enote za reševanje sporov v odvetniški pisarni Jadek & Pensa. Je eden od vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju kompleksnih gospodarskih sporov in mednarodnih arbitraž, ki je pod okriljem Botrstva zasnoval projekt Moj bon – tvoje počitnice. Ideja? Darovati enak znesek, kot smo ga ‘prejeli’ v obliki t. i. turističnih bonov, otrokom iz socialno ogroženih družin. Za počitniške aktivnosti skozi vse leto.

Kaj je bil povod za projekt Moj bon – tvoje počitnice?

Povod je bilo darilo državljanom v obliki turističnih bonov za pomoč slovenskemu turizmu. Prejeli smo ga vsi: tako tisti, ki si zaradi slabega socialnega položaja niti s prejetim bonom ne more privoščiti krajšega oddiha, kot tisti, ki je v bonu videl le bonbonček države, ki ga v resnici ne potrebuje. Razmišljal sem, zakaj ne bi zneska v vrednosti prejetega bona nakazal v dobrodelne namene, npr. za dopustovanje otrok iz socialno ogroženih družin? Tako bi svoj bon še vedno lahko unovčil (in bi bil za to še bolj motiviran), oddih pa bi si potem poleg mene lahko privoščil še nekdo drug. Pa še turizem bi morda dobil kakšno nočitev več.

Ste na kateri dosežek projekta še posebej ponosni? Zakaj?

Zdelo se mi je, da bi lahko k temu poskusu ustvarjanja sinergije med pomočjo gospodarstvu in dobrodelnostjo povabili še člane in članice ZM, zato sem se obrnil na vodstvo združenja. O dosežkih je zaenkrat še prezgodaj govoriti, saj kampanja traja še do konca leta. Veseli pa me že to, da so jo v vodstvu ZM prepoznali kot takšno, o kateri je vredno širiti glas med člani.

Kakšni so cilji projekta?

Cilji so skromni: zame bo uspeh že, če akcija vsaj enega člana ZM spodbudi k sodelovanju. Gre pa še za več kot to: za test samokritičnosti, empatije in solidarnosti.

Zakaj je po vašem mnenju pomembno, da slovenski managerji in managerke vračate družbi?

Raje kot o vračanju bi govoril o dajanju družbi. Če zmoremo visokoleteče besede o družbeni odgovornosti prelivati v konkretna, četudi drobcena dejanja, lahko ljudem okrog sebe vlivamo upanje, da sta solidarnost in medsebojna pomoč še vedno pomembni vrednoti.

Več o projektu

Intervju je bil objavljen v MQ reviji št. 47, novembra 2020.