Skupaj do močnih globalnih zgodb

Gregor Rebolj, prejemnik nagrade Mladi manager leta 2015, ima za seboj vrsto uspešnih podjetniških zgodb. Trenutno se osredotoča na povezovanje in rast lokalnega ekosistema startupov. S svojimi izkušnjami pomaga pri vzpostavljanju poslovnih povezav podjetnikom v tehnoloških startupih na začetku njihove poti.

S čim se trenutno ukvarjate?

Predvsem s slovenskim startup ekosistemom. Vodim največji slovenski sklad rizičnega kapitala, Silicon Gardens Fund II, ki ga financira izključno privatni denar uspešnih podjetnikov. Skladu smo ustanovitelji skupaj namenili 6 milijonov evrov lastnega kapitala za spodbujanje novih zgodb. Skupaj s prvim skladom, ki smo ga ustanovili pred petimi leti, smo naredili že okoli 25 naložb in med drugim podprli uspešna podjetja, kot so Flaviar, Cleanshelf, Eurosender, Mediately, BirdBuddy, BlubBlub, Juicy Marbles idr.

Gregor Rebolj, prejemnik nagrade Mladi manager leta 2015, ima za seboj vrsto uspešnih podjetniških zgodb. Trenutno se osredotoča na povezovanje in rast lokalnega ekosistema startupov.

Kaj je bil povod za ustanovitev sklada?

V Sloveniji zelo malo investiramo v zgodnjih fazah razvoja podjetij in tudi angelov je relativno malo. Verjamem pa, da imamo znanje in pogum, da lahko na globalnem trgu ustvarjamo uspešne zgodbe. Sklad investitorjem omogoča enostavnejši in varnejši način investiranja v startup podjetja in prepričan sem, da bomo z našimi uspehi pomagali Sloveniji ujeti in prehiteti druge države.

Na kateri startup ste še posebej ponosni?

Ponosen sem na vse startupe, tudi na tiste, ki so poskusili in jim ni uspelo. Posebej ponosen pa sem na našo skupnost Silicon Gardens podjetnikov, ki si medsebojno pomagajo in mentorirajo novo generacijo. Zgodnje mentoriranje omogoča, da se z ekipami medsebojno dobro spoznamo, še preden investiramo vanje.

Kakšni so vaši načrti?

Že zdaj pripravljamo vse potrebno za nov 40–70 milijonov evrov močan sklad SGF III, ki naj bi ga zagnali ob koncu sklada II. Trenutno se pogovarjamo z zainteresiranimi institucionalnimi vlagatelji, ki do sedaj še niso imeli izkušenj z vlaganjem v mlada visokotehnološka podjetja. Verjamemo, da nam ravno naš kontakt z mladimi podjetniki preko SG skupnosti in preko naših aktivnih vlagateljev omogoča, da lahko zgodaj vstopamo v startupe in tako naredimo boljši donos.

Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 49, novembra 2021.