Skupaj do edinega ogljično nevtralnega dogodka v Sloveniji

Najbolj trajnostna korporacija na svetu, Schneider Electric, z digitalnimi in inženirskimi rešitvami v industriji, logistiki, energetiki in gradbeništvu prihrani toliko izpustov CO2, kot jih ustvari enoletna vožnja 30-ih milijonov potratnih avtomobilov. Njihove inovacije dvigajo vrednost podjetjem, ki jih uporabljajo, in so povsod okoli nas – tudi v Sloveniji. Zaradi njih pijemo boljšo vodo, pametneje porabimo elektriko, delamo in živimo v varnejših ter pametnejših stavbah. Dihamo boljši zrak. Rezerv pa je še ogromno.

Tehnološki gigant je tako v poslovni javnosti kot pri običajnih kupcih elektromateriala odlično zapisan mednarodni konglomerat s sedežem v Franciji, kjer je podjetje pred 180 leti tudi nastalo. V Sloveniji ima izpostavo, ki pripada grozdu jugovzhodne Evrope. Med 8.000 največjimi podjetji z več kot milijardo ameriških dolarjev prihodkov je prav Schneider Electric s svojimi 30 milijardami ameriških dolarjev prihodkov trajnostni zmagovalec. Z uporabo njihovih storitev in produktov so stranke po vsem svetu lani prihranile čez 130 milijonov ton izpustov CO2, domači obrtniki pa vgradili na tisoče ekonomičnih naprav za varno in prijetno bivanje. 

»Naš cilj je biti zgled tako znotraj podjetja kot v našem ekosistemu, pa tudi pri oblikovanju rešitev za naše stranke. Trajnost izboljšuje delovno uspešnost, inovativnost in privlačnost podjetja za delo. Na kratko; trajnostno delovanje ustvarja vrednost,« poudarja produktni vodja Peter Ušeničnik iz slovenske podružnice Schneider Electrica. 

Štajerska voda in ljubljanski »štrom« 

Komunala Ptuj. Nova oprema samodejno spremlja dogajanje na vodooskrbnem sistemu in samostojno upravlja z vodnjaki. S Schneiderjevo digitalno transformacijo Ptujčani bistveno znižujejo stroške, zagotavljajo avtonomno delovanje črpališč in, najpomembneje, varčujejo z dragoceno dobrino – pitno vodo. »Vse to prinaša zmanjšanje načrpane količine vode in s tem manj porabljene električne energije, kar zmanjšuje obremenitve vodnih virov,« pravi inženir elektronike Miha Petrovič s Komunale Ptuj. 

Elektro Ljubljana. Zaradi velikosti izziva so za prenovo informacijskega sistema za nadzor in vodenje omrežja izbrali prav najmodernejšo tehnologijo družbe Schneider Electric, ki je prispevala napredne izboljšave in omogoča pomembne prihranke. »Gre za izredno kompleksen sistem in zaradi zahtevnosti nam je še v posebno čast, da so se Elektru Ljubljana odločili za našo rešitev. Z veseljem in največjo motivacijo smo se lotili realizacije,« je pred tremi leti ob začetku letos zaključenega projekta povedal Srečko Bezjak, direktor slovenske podružnice Schneider Electrica.

Najboljši plin je čisti zrak 

Naraščajoča elektrifikacija in uporaba obnovljivih virov energije po vsem svetu pomeni ogromno povpraševanje po srednje-napetostnih stikalnih napravah. Tudi tu si podjetje prizadeva za manjši ogljični odtis z novo, okolju prijazno tehnologijo, ki namesto toplogrednega plina za delovanje uporablja čisti zrak. Več kot 30 milijonov teh naprav različnih proizvajalcev uporablja žveplov heksafluorid, kar prispeva h globalnemu segrevanju. Nova zelena tehnologija ohranja prednosti in zanesljivost tradicionalne opreme, vendar brez škodljivih posledic za okolje.

Med paleto proizvodov, ki jih na področju digitalizacije, energetike in avtomatizacije ponuja Schneider Electric, je tudi inštalacijski material, ki je dobro znan končnim kupcem in električarjem. Senzorji gibanja 

Schneider Electric, najbolj trajnostna korporacija na svetu, vladam in podjetjem ponuja zelene, konkretne in izvedljive načrte, kako že v tem desetletju prepoloviti izpuste CO2.

in detektorji prisotnosti, ki varčujejo z energijo na mestih, kjer osvetlitev ni potrebna ves čas. Varčni regulatorji razsvetljave, ki se prilagodijo določeni situaciji in potrebam. Pa program stikal in vtičnic.

Od tistih, ki uporabljajo radijsko tehnologijo za daljinsko upravljanje domačega udobja brez vsakega napora, do elegantno dizajniranih linij iz kakovostnih materialov, ki ne porumenijo in ponujajo kar 50 funkcij. Modularna stikala in vtičnice, serija, odporna na vodo in prah, za zunanja okolja. Plus prefinjen višji rang z okrasnimi okvirji v 20 barvah.

Pametna tovarna v Bolgariji, ki oskrbuje EU

Schneider Electric v vzorčni pametni tovarni v Plovdivu letno proizvede 42 milijonov odklopnikov za varno distribucijo električne energije. 68 % procesov je avtomatiziranih. Za razliko od drugih industrijskih podvigov, pri katerih so tehnologije na voljo samo interno, pametna tovarna transparentno prikazuje vse, kar je znanega o digitalni preobrazbi preko rednih mesečnih spletnih predavanj, 

Filozofija podjetja Schneider Electric temelji na prepričanju, da je dostop do energije in digitalne tehnologije osnovna človekova pravica.

na katera se lahko prijavi kdorkoli. Tehnološke rešitve predstavljajo managerjem in inženirjem drugih podjetij, javnim in izobraževalnim ustanovam ter študentom.

»S tem, ko drugim pokažemo digitalne rešitve, ki smo jih že uvedli, in koristi, ki nam jih prinašajo pri vsakodnevnem delu, jih spodbujamo, da začnejo te procese v svojih podjetjih,« cilj pametne tovarne povzame Petr Hermann, regionalni direktor Schneider Electrica za jugovzhodno Evropo. Podjetje s svojim paradnim konjem uvaja globalni standard za vse naslednje pametne tovarne.

Zelena prihodnost ni pravljica

Vse opisano se na koncu sešteva v nižje izpuste, kar je najbolj zahtevna naloga sodobne civilizacije. Energetske potrebe že desetletje, sploh pa po lanskem covidnem letu, tudi v Sloveniji skokovito naraščajo, energenti se hkrati izjemno dražijo. Obenem se čas za okoljsko ozdravitev planeta izteka. Podjetje si je s projektom Zero Carbon postavilo zelo ambiciozen cilj, da že do 2025 skupaj s svojimi tisoč največjimi dobavitelji za polovico zmanjša ogljični odtis in pomembno prispeva k nižji globalni temperaturi. Schneider Electric poziva vlade in korporacije, da vložijo v zmanjšanje emisij tri- do petkrat več napora. Edini realni način za uspeh so preizkušene digitalne tehnologije skupaj s povečano elektrifikacijo kot najhitrejšim načinom razogljičenja stavb, prometa in industrije. Družba se zato osredotoča na razvoj podatkovnih centrov, naprav za brezprekinitveno napajanje, na napredno elektrifikacijo in rabo obnovljivih virov energije. Kar 70 % prihodkov podjetja predstavlja razvoj trajnostnih rešitev, 73 % vseh naložb pa gre v trajnostne projekte.

12. oktobra se je začela enomesečna Schneiderjeva Svetovna turneja inovacij 2021, ki obravnava globalne podnebne izzive in konkretno svetuje kupcem, partnerjem, regulatorjem in oblikovalcem politik. In sicer, kako z Elektrifikacijo 4.0 in avtomatizacijo naslednje generacije hitro in dosegljivo zmanjšati izpuste in razogljičiti svetovno gospodarstvo že v tem odločilnem desetletju. Schneiderjev Inštitut za raziskovanje trajnosti v strateškem dokumentu Nujnost ukrepanja do 2030: Dirka s časom ponuja radikalne, a realne rešitve do cilja – porezati 30 do 50 % izpustov. Če to ne uspe, bo praktično nemogoče omejiti dvig globalne povprečne temperature za dodatno stopinjo in pol.

Svež primer domače ogljične nevtralnosti

Schneider Electric je hotelu Bernardin v Portorožu med nedavnim Managerskim kongresom s svojimi naprednimi programi meril porabo električne energije, Združenje Manager pa se je kot organizator zavezalo, da bo posadilo toliko dreves, da bo dogodek v letu dni ogljično nevtralen. Zajeli so vse porabnike, razsvetljavo, multimedijo, ozvočenje in klimatizacijo. Zaključni preračun je pokazal, da bo izenačenje z izpusti CO2 doseglo 120 mladih dreves, ki jih bodo novembra posadili nad Izolo. S tem bo Managerski kongres čez eno leto postal verjetno edini ogljično nevtralen dogodek v Sloveniji, če ne celo v Evropi, s tem pa vzor vsem članom združenja in slovenskemu gospodarstvu.

O avtorju: Tomaž Bratož je samostojni novinar, zunanji sodelavec družbe Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 49, novembra 2021.