S kot senzorji ali Slovenija

RLS Merilna tehnika je dinamično in hitro rastoče slovensko podjetje z britanskim pridihom, ki že nekaj let jadra na krilih avtomatizacije in robotizacije svetovne družbe. Njihov cilj je biti vedno boljši. Najboljši. Prepričani so, da to lahko dosežejo s timskim delom zagnanih posameznikov, ki se v podjetju počutijo uspešni, cenjeni in vredni. Celo enakovredni vodilnim.

Med kratkim sprehodom po modernih in brezhibno urejenih, a hkrati zelo domačnih in prijetnih prostorih podjetja RLS Merilna tehnika človek na vsakem koraku začuti sproščenost in pozitivno energijo. Prav vsak od zaposlenih, pa naj bo to zaposleni v proizvodnji,  v oddelku raziskav in razvoja ali v pisarnah, se zdi osredotočen na delo, a si brez oklevanja vzame čas za pomenek z direktorjem in naključno obiskovalko. Ko zaposlene vprašam po njihovih poklicih, dobim zelo različne, tudi povsem nepričakovane odgovore: šivilja, frizerka, administratorka, strojnik, ekonomist … A v RLS Merilna tehnika odgovorni dobro poznajo prednosti vsakega od svojih trenutno 203 redno zaposlenih – izbiri ter izobraževanju kadrov namreč pripisujejo izjemno vlogo. »Zaposleni in njihovo znanje so za nas izjemno dragoceni, vzemite nam jih in povejte, kaj potem sploh še lahko naredimo,« filozofijo podjetja s sedežem v Komendi razkrije direktorica kadrovske službe Ilijana Šuligoj Javornik. Čeprav gre za tehnološko podjetje, je kar 40 % zaposlenih žensk. Eden izmed njihovih draguljev je tudi Dora Domajnko, inženirka leta 2018, ki jo ob obisku najdemo povsem zatopljeno v razvoj enega od bodočih revolucionarnih produktov.

In s čim se ukvarjajo? To razkrije kratica v njihovem imenu – izdelujejo rotacijske linearne senzorje, pri čemer bi, tako prvi mož podjetja, energični, idej polni in vselej nasmejani Janez Novak, S mirno lahko označeval tudi Slovenijo. Izpod njihovih rok, znanja in najnaprednejše tehnologije prihajajo »majhne napravice za določanje kota in pomika«, ki so sestavni del veliko večjih naprav, brez katerih ni več sodobnega življenja. Najdemo jih v avtomobilih, letalih, robotih, elektrarnah, medicinskih napravah, obdelovalnih strojih, CNC strojih, toplotnih in bencinskih črpalkah.

Vse se vrti okoli pravega izdelka

Fakulteta za elektrotehniko je bila za Novaka odlična odskočna deska, z njo intenzivno sodeluje še danes. Od tu prihaja tudi večina razvojnega kadra, mnoge med njimi pridobijo še med študijem. Po končanem študiju je kolebal med športom in poslom. Dilemo je hitro razrešil, kajti, doda v smehu: »Ko pride družina, moraš tudi kaj zaslužiti«. To so bili zanimivi časi, časi osamosvajanja Slovenije in negotovih razmer na vseh področjih. Inovativnost, odločnost ter očitna žilica za podjetništvo sta ga pripeljala do zaključka, da bo najmanj ‘težav’, če bo sam svoj gospodar. Najprej je ponujal inženirske storitve ter s prijateljem izdeloval merilne naprave za obdelovalne stroje, 

Zaposleni in njihovo znanje so naše največje bogastvo. Vzemite nam jih in povejte, kaj potem sploh še lahko naredimo.

v sodelovanju s prej omenjeno fakulteto pa je leta 1989 razvil za tiste čase revolucionaren senzor, za katerega se je na enem od mednarodnih sejmov navdušil soustanovitelj in direktor britanskega velikana Renishaw International, sir David McMurtry. Z Novakom sta se takoj ujela, saj delita enak pogled na pot do uspeha. »Vse se vrti okoli pravega izdelka. Če je res pravi, ga kupec kupi, na tebi pa je, da vselej iščeš možnosti za izboljšavo oz. nadgradnjo. To pomeni, da moraš imeti vselej dovolj kapitala za razvoj, za raziskave, za učenje in sodelovanje z drugimi, za novo opremo. Zato, da si vedno korak pred drugimi,« svoje videnje razkrije Novak. In tudi so – podjetje RLS Merilna tehnika je med najboljšimi v svetovni konkurenci. Eden od razlogov za to je gotovo tudi, da svoje izume nemudoma patentirajo – na enem samem izdelku imajo tudi po deset in več patentov.

Izvozijo več kot 95 % izdelkov

Novak in McMurtry sta od leta 2000 solastnika podjetja RLS Merilna tehnika. To kot po tekočem traku pobira nagrade in priznanja: od gazel in podjetniških zvezd do nagrad Gospodarske zbornice Slovenije ter različnih poslovnih združenj. Z razlogom; v letu 2019 so glede na leto poprej zabeležili več kot 10-% rast prihodkov, nekaj let pred tem pa celo 40-%. Vodenje podjetja je povsem v rokah sogovornika, ki doda, da je njegov partner kot globalno podjetje z lastnimi inženirskimi pisarnami po vsem svetu tisti, ki jim odpira vrata v tujino. »Nimamo svojih pisarn drugje, naše zaposlene pošljemo v Renishaw, da usposobijo lokalne prodajne inženirje, ali pa ti pridejo k nam in jih za posel opolnomočimo mi. Več kot 95 % izdelkov izvozimo, zelo smo aktivni predvsem na ameriškem in tudi kitajskem trgu,« razloži Novak po tem, ko pogovor za nekaj trenutkov prekine klic s Kitajske. S Kitajci se v teh dneh intenzivno pogovarjajo o dobavi močno povečanega števila senzorjev za CT naprave, nepogrešljive pri diagnostiki koronavirusa. »To so naši poslovni partnerji in s tem tudi naši prijatelji. Ob izbruhu smo lokalnim inženirjem, s katerimi sodelujemo, poslali na tisoče zaščitnih mask, saj jim želimo pomagati. Tako v podjetju razumemo partnerstvo.« Skozi človečnost in ne le skozi dobiček.

Samo plača ne zadrži nikogar

V zadnjih petih letih so velik del prihodkov namenili za nove prostore, najsodobnejšo opremo, za lansiranje vedno novih produktov, za izobraževanja zaposlenih, za raziskave in razvoj. Za slednje so denimo lani namenili 13 % letnih prihodov od prodaje. Število zaposlenih se je med letoma 2014 in 2019 povečalo za dobrih 110 %, dodana vrednost na zaposlenega znaša skoraj 90.000 evrov, kar je trikrat več kot je običajno za to panogo. »Imamo močno razvojno skupino, samo v razvoju in tehnologiji dela tretjina zaposlenih, od strojnikov, elektroinženirjev, kemikov, fizikov, matematikov. A med našimi zaposlenimi najdete tudi novinarje, industrijske oblikovalce, psihologe, sociologe, andragoge. Pa zidarje, peke, socialne delavce, zobotehnike, grafične oblikovalce. Raznolikost znanja in izkušenj bogati, različni pogledi in razmišljanja dajo več. Naše razvojno podjetje si težko predstavlja svet,

Vselej moraš imeti dovolj kapitala za razvoj, za raziskave, za učenje in sodelovanje z drugimi, za novo opremo. Zato, da si vedno korak pred drugimi; najboljši v tem, kar počneš.

 ki bi ga gradili samo inženirji, kajti – ne pozabimo – vse, kar izdelujemo, je namenjeno ljudem.« In kdo pozna ljudi, pravi Šuligoj Javornik, bolje kot psihologi? Kdo razume management kulturnih razlik bolje od antropologov? In nenazadnje, kdo ima bolj spretne roke od frizerja, šivilje, oblikovalca? Prvi mož podjetja pa doda, da motivacija za njihove zaposlene ni samo denar: »Samo plača ne bo zadržala nikogar, zaposleni se morajo počutiti cenjene, počutiti se morajo kot del uspešne zgodbe; videti, da ne prodajamo megle, pač pa konkretne izdelke oz. v našem primeru v zadnjem času vse bolj tudi aplikacije. Če ti kot vodja veš, kaj delaš, in znaš to predstaviti zaposlenim, potem jih žene še nekaj drugega kot denar.  Na drugi strani pa, denar, jasno, mora biti, ne glede na to, kako fino se imamo, je to še vedno služba.«

Razmišljati korak dlje

A voza, poudari Novak, ne vleče naprej samo on. Najprej je tu njegov ožji krog, krog najtesnejših sodelavcev, direktorjev razvoja, operacij, prodaje in marketinga, kadrovske službe, financ in informatike. Strokovnjakov za svoje področje, ki pa bi bili, skupaj z njegovim namestnikom in naslednikom, Matijo Novakom, če bi bilo to potrebno, sposobni prevzeti tudi vodenje podjetja. A dokler je tu, je on tisti, ki razmišlja korak dlje od vseh, poskuša predvideti, kar danes še ni vidno, a bi se v prihodnosti lahko zgodilo. In kako si sam napolni baterije? Moč in energijo mu dajejo družina, je oče štirih otrok, ter šport, ki mu je zvest že od malih nog. Nekdanji kolesarski reprezentant jo danes najraje mahne v hribe. Peš, na tekaških ali pa na turnih smučeh. Pa tudi takrat posla ne pusti vselej v dolini. Ker je ta poleg družine pač njegovo življenje.

Jerca Zajc Šušteršič je novinarka, zunanja sodelavka podjetja Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 46, marca 2020.