Princip, po katerem živim(o)

Miha Culiberg je soustanovitelj podjetij Minicity in Lab4pay ter družinskega bloga 2many4granny. Z družino se ravnokar nahaja na potovanju po Afriki, kjer se bodo med drugim ustavili tudi v Bocvani, kjer bodo s finančnimi sredstvi, ki jih zbirata z ženo Jasno, zgradili zavetišče za otroke.

Zakaj pobuda za zbiranje sredstev za Bocvano?

Je posledica tega, da smo si resnično želeli ogledati ta del Afrike. V vmesnem času sva z ženo ”zagnala” blog 2many4granny, kar nama je dalo edinstveno možnost, da doseževa večji krog ljudi. Tako sva pomislila, da lahko dobrodelnost dvigneva na višjo raven. Od tod pobuda, da v eni izmed držav, ki jo obiščemo, pomagava lokalnemu prebivalstvu. Povezali smo se s Slovensko karitas. Pri njej nama je všeč, da gre denar neposredno v roke končnih ”uporabnikov” oz. misijonarke, sestre Fani Žnidaršič, ki bo z zbranimi finančnimi sredstvi zgradila zavetišče za otroke.

Miha Culiberg, član Združenja Manager, pravi, da je pomembna kvaliteta novodobnih managerjev empatija: “Tudi v konceptu vračanja družbi je empatija, zmožnost, da se postaviš v čevlje nekoga, ki ima manj kot ti.”

Kaj je bil povod?

Že zelo zgodaj sem sprejel odločitev, da poskušava na najinih potovanjih biti dobrodelna. Velikokrat potujeva s presežkom oblačil in stvarmi, ki jih lokalno prebivalstvo potrebuje. V poslu se ravnam po principih krožnega gospodarstva, Minicity pa smo zasnovali po principu krožnega marketinga. To pomeni, da denar ni sam sebi namen, ampak služi tudi družbi kot celoti. Dolgoročno takšna ekonomija podpira vse sloje prebivalstva in tako se želiva vesti tudi na najinih popotovanjih. Najinih dejan ne jemljem kot dobrodelnost, ampak kot vlaganje v širšo družbo z željo, da se družbene razlike v prihodnosti zmanjšajo.

 Kakšni so vaši načrti za v bodoče?

Absolutno bova z dobrodelnimi akcijami nadaljevala, tudi v Sloveniji. S trenutno akcijo pa bova tudi uvidela, ali lahko prek bloga motivirava zadostno število ljudi, da lahko v prihodnje podpreva tudi kakšen slovenski projekt. 

Zakaj je po vašem mnenju pomembno, da managerji in managerke vračate družbi?

Pred kratkim sem bral prispevek, da je pomembna kvaliteta novodobnih managerjev empatija. Tudi v konceptu vračanja družbi je empatija, zmožnost, da se postaviš v čevlje nekoga, ki ima manj kot ti. To ni nekaj, kar delam zaradi same dobrodelnosti, ampak je princip, po katerem kot manager in družinski človek živim. 

Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 49, novembra 2021.