Plastika Skaza: našli so svoje igrišče

Ko je Robert Agnič leta 2017 prišel v podjetje Plastika Skaza kot tehnični direktor in potem jeseni 2019 prevzel vlogo glavnega izvršnega direktorja, je potreboval nekaj časa, da začuti, zakaj je prišel in kaj je njegova naloga. Danes ve: vodi globalno podjetje, ki plastiko postavlja na zemljevid krožnega gospodarstva.

Na februarskem MQ treningu vodenja je Agnič osvetlil sedem dejavnikov uspeha trajnostnega vodenja hitro rastočega podjetja.

1.      Ekipa in kultura. Ko je prišel v podjetje ni takoj začel s preurejanjem. »Podjetje je obstajalo že 42 let in to pomeni, da ve, kaj dela. Pogledali smo celo strukturo in odnose in se odločili, kaj velja dvigniti na višjo raven. Potem smo hitro videli, kdo bo zmogel in kdo ne. Oblikujemo širšo ekipo, ki navdušuje za poslanstvo. To ne more biti ena oseba.« Veliko delajo na viziji, poslanstvu in vrednotah, ki oblikuje ciljno kulturo delovanja. Kot trajnost Agnič razume tudi to, da veš, kdaj se umakniti: »Tudi v športu ne moreš biti ves čas prvi.«

2.      Odločitev, česa ne bodo delali. »Ena od ključnih in pogumnejših naših odločitev je bila, da se odpovemo milijonom v avtomobilski industriji, kjer ne želijo uporabljati recikliranih materialov. Našli smo igrišče, kjer se gibljemo: krog hrane, kompostiranja.«

3.      Trajnost ni vprašanje. »Marsikdo trajnost še vedno razume kot modno muho. V Plastiki Skaza smo jo ponotranjili in je del naših poslovnih načrtov. V letu 2020 smo proizvedli 44 ton manj ogljikovih izpustov zaradi kolekcije Viva 2 ter 322 ton manj ogljikovih izpustov zaradi Bokashi Organka. Vpeljali smo 100-odstotno porabo zelene energije iz obnovljivih virov, 85 % produktov lastne znamke je iz trajnostnih materialov. Zdaj nas že sami poiščejo partnerji, ki želijo okolju prijazne izdelke.«

4.      Lastne blagovne znamke. Za podjetje je bila ena ključnih prelomnic, ko so začeli razmišljati o svojih izdelkih – sicer si samo orodje nekoga drugega, pravi Agnič. V zadnjih treh letih so promet lastnih blagovnih znamk, najbolj znana je Bokashi Organko, več kot podvojili in znaša več kot 3 milijone evrov.

Ena od ključnih in pogumnejših odločitev je bila, da se odpovemo milijonom v avtomobilski industriji, kjer ne želijo uporabljati recikliranih materialov.

5.     Dizajn management. Sodelovanje z dr. Miho Klinarjem in kompetenčnim centrom za dizajn management štejejo za vitalno. »Ko sem prišel, smo imeli dve produktni vodji, a premalo védenja, kaj trg v resnici potrebuje. Prav tako nismo imeli ustreznega razumevanja procesa. Pomagali smo si s podjetji, ki so bila v tem naprednejša, in se učili. Naša ambicija je, da boste v prihodnosti, ko boste pogledali našo linijo, vedeli, da je iz Skaze.«

6.      Dvig proizvodne produktivnosti. Razmerje med dejansko porabo časa in industrijskim normativom so od leta 2017 do 2020 dvignili s 86 % na 92,9 %. Delež nekakovostnih izdelkov so v istem obdobju znižali z 2,92 % na 1,59 %. Agnič je med drugim trener six sigma sistema nenehnih izboljšav. Deluje po načelu: poglej trenutno stanje, naredi spremembo, jo opazuj, standardiziraj in si tako na višji stopnički.

7.      Digitalna preobrazba kot vzvod uspešnosti. Kljub padcu prodaje v trgovinah so leto 2020 zaključili z enakim poslovnim rezultatom kot predhodno leto; 10-15-krat več kot prej poslujejo prek spleta. V okviru lastnega projekta EcoTrail so kot prvi v Sloveniji uvedli brezžično tehnologijo UWB (ultra-wideband), ki s sledenjem delovanja njihovih naprav bistveno pripomore k izboljšanju delovnih procesov ter optimizaciji stroškov. V sklopu projekta EcoTrail nameravajo vpeljati še tehnologijo veriženja blokov, ki bo ob transparentnem komuniciranju z deležniki ključna za vzpostavitev sledenja in transparentnega komuniciranja o njihovih izdelkih.

mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 48, aprila 2021.