Nataša Hartman o trajnostni preobrazbi: “Vse se prične z nami.”

Prejemnica subvencije Sklada za talente, Nataša Hertman iz podjetja Iskra Mehanizmi, nam je povedala o svoji izkušnji z izobraževanjem na Harvard Business School (program Sustainable Business Strategy) in kaj so tista vodila ter lekcije, ki jih je odnesla s sabo. 

Zakaj ste se odločili za izobraževanje preko Sklada za talente?

Že v najstniških letih mi je moja babica, ki jih danes šteje že 98, nekako privzgojila miselnost, da se moramo nenehno učiti, ker pač preprosto nikoli ne vemo vsega. Tako že od nekdaj iščem priložnosti, v okviru katerih se lahko nekaj novega naučim. In Sklad za talente se mi je zdel res odlična priložnost za to. Prepričal me je nabor izobraževalnih programov, med katerimi lahko izbiraš glede na svoje želje in potrebe ter tematike, ki so zelo aktualne v današnjem poslovnem svetu.

Kaj vas je najbolj (in morda kaj malo manj) navdušilo v izbranem programu?

Najbolj me je navdušil sam sistem izobraževanja, ker si moraš samostojno organizirati čas, ki ga boš namenil izobraževanju. Seveda obstajajo določeni mejniki in roki za dokončanje posameznih nalog, a imaš veliko mero fleksibilnosti pri tem. Dodaten plus je seveda »networking« oz. mreženje s sošolci iz vseh koncev sveta. Tu pride najbolj do izraza deljenje različnih izkušenj, kjer lahko zlahka dobiš kakšno zanimivo idejo, ki jo lahko potem tudi uporabiš pri svojem delu. Ustvari se neke vrste skupnost, ki je bila v našem primeru zelo podobna tistim, ki smo jih imeli še v osnovni ali srednji šoli. Preko on-line aplikacij za pogovore smo delili nasvete, se spodbujali pred pomembnimi roki, reševali administrativne zagate, itn. Edino, kar sem pri programu pogrešala je bil osebni stik; stiska rok in nasmeha v živo izobraževanja preko spleta žal ne nadomestijo.  

Kaj so najpomembnejša sporočila, ki ste jih dobili in jih je pomembno posredovati tudi drugim (mladim) managerskim kolegom?

1. Za uspeh je potrebno izbrati pravi poslovni model, ki bo za vaš namen donosen na dolgi rok.

2. Pri vpeljavi trajnostnih poslovnih modelov je zelo pomembno, kakšen namen zasledujete. Zelo pomembno je namreč, da je vsem deležnikom jasno, kaj je vaš končni cilj in s kakšnim razlogom se stvari lotevate na določen način.

3. Širše družbenopolitično okolje lahko zelo pripomore k hitrejšemu uveljavljanju trajnostnih poslovnih praks.

Najpomembnejše sporočilo izobraževanja bi lahko povzel/a v eno poved:

Vse se prične z nami. Spremembe se ne zgodijo same od sebe; vedno se mora najti nekdo, ki naredi tisti prvi korak. Ko pa enkrat prevzameš to vlogo je potrebno kar nekaj poguma, da zadevo izpelješ.

Kako bi druge mlade managerske kolege spodbudili, da se prijavijo na razpis sklada?

Preprosto izplača se. Kljub temu, da žrtvuješ par ur prostega časa tedensko, v zameno dobiš toliko novega znanja, idej, poznanstev in inspiracije, da je na koncu vse poplačano. Zase lahko rečem, da sem zrasla tudi osebnostno, ker ti različni pogledi na enako situacijo res razširijo obzorja. Celoten sistem izobraževanja me je navdušil do te mere, da sem v okviru Harvard Business School nadaljevala izobraževanje in sem pred kratkim zaključila drugi modul, tretji pa sledi kmalu.

Kakšna prihodnost nas čaka in kaj lahko sami storimo, da bo prihodnost boljša in svetlejša?

Po mojem mnenju bo naša prihodnost polna izzivov in sprememb; počasi smo na njih že kar malce navajeni. Tole se lahko bere malce klišejsko, a vendar, če želimo obrniti stvari na bolje, moramo začeti pri sebi. Pomembno pa je da ohranjamo fokus na pomembnih stvareh.

Kako bi opisali trajnostnega voditelja?

S tremi besedami: empatičen, pogumen, vztrajen.
 


 

Podporniki projekta: