Mladostni pogum, podžgan z disciplino in dirkaško vztrajnostjo

Zlahka bi potegnili enačaj med korporativnima barvama družbe AMZS in njeno direktorico Lucijo Sajevec, Mlado managerko 2019. Rumena simbolizira Lucijino pozitivno energijo in sodelovalnost, modra pa kljub mladosti njeno izkušenost v poslovnem svetu mobilnosti in premišljeno drznost, ki je nujno potrebna za preboje.

V svoji ‘pisarni vzhajajočega sonca’, kot bi jo lahko opisali, saj ima prekrasen pogled na vzhod Ljubljane, se odkrito in brez zadržkov prepletajo različne vloge Lucije Sajevec. Na samostoječi magnetni tabli se miselni vzorec nedavnega pomembnega projektnega sestanka prepleta z risbico njenih fantov, ki sta jo ustvarila med obiskom v pisarni. Ena njenih sodelavk odhaja na službeno pot, zato mora predčasno s sestanka. Pred odhodom še topel prijateljski nasmeh in objem ter Lucijina iskrena želja: »Varno potuj in se kmalu vidimo!« Mimogrede omeni, da na prihodnjem sestanku ne bo prisotna, ker gre za nekaj dni v Madrid. Je namreč podpredsednica ARC Europe Advisory board, največjega izvajalca storitve pomoči na cestah v Evropi z mrežo v več kot 40 državah.

Pred njeno pisarno je stena slavnih, pravzaprav stena korporativne slave AMZS. Pod njenim vodstvom je bila družba štirikrat zapored med finalisti in dvakrat med tremi najboljšimi zaposlovalci med velikimi podjetji v Sloveniji v izboru Zlata nit. Leta 2019 je prejela platinasto bonitetno priznanje družbe Bisnode in priznanje Združenja Manager Vključi.Vse. Ekipa AMZS je bila letos ponovno druga med 20 evropskimi avtomobilskimi klubi na mednarodnem tekmovanju za odličnost cestnih patrulj.

AMZS kot njen gokart

Lucija Sajevec, magistra ekonomije, z vsemi temi vlogami in priznanji, ki jim je dodala tudi priznanje Mlada managerka 2019, potrjuje, da se prebojev ne boji. Zaveda se, da so hitre, včasih kaskaderske poslovne odločitve danes nujne za uspešno rast in razvoj. Od leta 2014, ko je komaj 34-letna sedla za krmilo družbe AMZS, jo vodi – pravzaprav vozi – kot pred časom svoj gokart: večinoma na predalu za plin, a hkrati odgovorno, varno in z motivirano vrhunsko strokovno 420-člansko ekipo.

Foto: Andrej Križ

V nagovoru ob prejemu priznanja iz rok predsednice Sekcije mladih managerjev Tanje Subotić Levanič je poudarila: »Naša zgodba je zgrajena na 110-letnem poslanstvu AMZS kot skrbniku varne mobilnosti voznikov in vozil. To ni zgodba posameznika temveč zgodba celotne ekipe. Čas je, da stopimo na pot sodobne mobilnosti, trajnostno naravnani kot integrator te mobilnosti. V prispodobi, pa tudi dejansko, se pogosto od točke A do točke B peljemo vsak v svojem avtomobilu. A zmagali bomo takrat, ko se bomo vsi skupaj v avtobusu peljali proti skupnemu cilju.« Dodala je, da je to priznanje njeni ekipi, ki ji daje zagon za trajnostno in odgovorno delo tudi v prihodnje.

Investicija v zaposlene se dokazano povrne

Po potrditvi nadzornega sveta je decembra lani nastopila nov petletni mandat na čelu AMZS. Izkazano zaupanje izvira tudi iz zgovornih rezultatov: v letu 2018 so skupaj ustvarili 24 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje. To je za 36 % več kot leta 2014, ko je z mesta vodje Centra varne vožnje na Vranskem prišla v 4. nadstropje AMZS na Dunajski cesti v Ljubljani. V tem obdobju se je za 30 % povečalo število zaposlenih. Povečali so tržni delež in pokritost slovenskega prostora, saj so odprli štiri nove poslovne enote ter Center kartinga in moto športa. V letu 2018 je dodana vrednost na zaposlenega dosegla skoraj 40.000 evrov.

Pod vodstvom Lucije Sajevec je AMZS v štirih letih za 36 % povečaldobiček in za 30 % število zaposlenih.

Sajevec uspešno prepleta stoletno tradicijo z vizijo prihodnosti. Pod njenim vodstvom podjetje doživlja preobrazbo: digitalizira svoje poslovanje ter spreminja organizacijsko kulturo v vse bolj agilno. Zanimivo in ne običajno je, da ji je ob valu vseh sprememb uspelo povečali tudi zavzetost in zadovoljstvo zaposlenih. Drži, da je v prvem letu svojega vodenja vpeljala nov plačni sistem. Na njegovi osnovi in z novimi zaposlitvami se je masa bruto plač povečala kar za milijon evrov. A kot pravi, ji je ta tvegana odločitev, potrdila, da se investicija v zaposlene vedno povrne. »Moji sodelavci ter kakovost njihovega znanja in odgovornosti so prvi dejavnik našega uspeha,« poudarja Sajevec, ki je šele druga ženska med 21 prejemniki priznanja Mladi manager.

Obračati na bolje

Poslovni partnerji, s katerimi dela, pravijo, da njena dodana vrednost, zaradi katere je edinstvena, uspešna ter dober zgled, temelji na raznovrstnosti kar nekaj njenih atributov: mladostnega poguma, izkušenj v tujini, kjer je bila zaposlena v korporaciji Lidl, discipline, dirkaške vztrajnosti ter nalezljive dobre energije.

Sajevec svoj slog vodenja opisuje kot sodelovalen in razvojen. Pri vodenju sta zanjo ključni odprta komunikacija in ciljna usmerjenost, najpomembnejši vrednoti pa zaupanje in spoštovanje. Je voditeljica. Njena vizija je deljenje znanja in prispevek k ustvarjanju družbe prihodnosti. Pravi, da na začetku plešeš sam, nato poskušaš najti somišljenika, potem jih najdeš vedno več in na koncu ugotoviš, da ta ples ustvarja rezultate, s katerimi prepričaš. Prepričana je tudi, da mora voditelj v podjetju ustvariti gibanje, saj ‘smo posamezniki tisti, ki lahko obračamo stvari na bolje’.

Sodelavci pri njej najbolj cenijo odprtost in dostopnost, športni duh in komunikacijo z argumenti.

Širok pogled v več smeri in večdimenzionalno

Tako kot je Sajevec na tekmovalni stezi vizualizirala zmago, tako jasno vidi prihodnost AMZS v sodobni, trajnostno naravnani mobilnosti. Pravi, da mobilnost prinaša izjemne priložnost in izzive, ki se jih veseli. Znotraj področja mobilnosti se razvijajo v več smeri in večdimenzionalno.

Da bi soustvarjali trende, so se v AMZS pod njeno odločitvijo vključili v zagonski podjetji, ki razvijata rešitve za samovozeča vozila in visokotehnološke simulatorje vožnje. Svoje poslanstvo uresničujejo tudi z ozaveščanjem o nujnosti sprejemanja novih, okolju bolj prijaznih oblik mobilnosti, kot so skupne vožnje, souporaba vozil, javni prevoz na zahtevo in okolju prijazne oblike pogona vozil. »To je krasen parket, ker lahko v naše delo vključujemo poslanstvo in začutimo naš pozitiven vpliv na družbo«, zaključuje Sajevec.

Vizionarka z občutkom za ljudi

Zelo cenim Lucijo Sajevec, saj jo tudi osebno poznam. Je izredno sposobna, prodorna, ambiciozna. Ima občutek za ljudi, ki jih vodi. Je tudi novodobna vizionarka. Veliko novih stvari se namreč dogaja na njenem področju. Išče povezave ter rešitve. In ker jo res veseli, kar dela, ji bo uspelo – tudi dolgoročno. Pri AMZS je že veliko pokazala. Je opazna; potrebuje le dobre partnerje in imela bo izredno lepo kariero.

Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC, prejemnik Priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2019

Je svetel vzor novodobnim managerjem

Lucijo poznam, odkar je zaposlena v AMZS. Že pred tem sta jo kot vrhunsko športnico odlikovali predvsem nepopustljivost in vztrajnost. Novodobnim managerjem je vsekakor lahko za svetel vzor. S poslovno drznostjo v pravi meri želi vedno delovati po načelu ‘dober delavec je zadovoljen delavec’, kar je v tranzicijskih družbah prava redkost. S svojo delovno vnemo, neverjetnim elanom in pozitivnostjo vpliva spodbujajoče tako na ožje sodelavce kot, prepričan sem, tudi na večino zaposlenih v AMZS. Naziv Mlada managerka leta 2019 je letos brez dvoma prišel v prave roke. Za tako srčno motivatorko me ni strah, da bi zaspala na lovorikah, ker vem, da ji laskavi naslovi ne pomenijo toliko kot skupna dobrobit in zadovoljstvo vseh zaposlenih. Bravo in le tako naprej, Lucija!

Vojko Hlupič, nadzornik v klicnem centru AMZS

Z njo se upam podati na pot mobilnosti prihodnosti

Lucijino poslovno rast spremljam že od časov njenega vodenja Centra varne vožnje na Vranskem. Cenim, da je iskren sogovornik odprtega duha, ki podpira inovativne ideje ter se zaveda, da je razvoj gonilo napredka in boljše kakovosti življenja. Usmerjena je k iskanju rešitev in jo obenem odlikuje pogum, ki je potreben za uspeh prebojnih projektov in preobrazbo širšega obsega.

Ključna pri njenem uspehu je tudi disciplina, ki je nenazadnje plod njenih poslovnih izkušenj v tujini in dirkaškega udejstvovanja ter uspehov v tekmovanjih z gokarti. Vseeno pa zna tudi v ‘borbenem’ poslovnem svetu ohraniti človeško plat, kar menim, da opazijo in čutijo tudi njene sodelavke in sodelavci, ki na ta način skozi vrhnji zgled tudi sami lažje napredujejo.

Znajde se v vrsti različnih okoliščin in vselej želi ter uspe delovati povezovalno, z iskanjem širšega, dolgoročnega in predvsem koristnega konsenza. Industrija mobilnosti je pred velikimi izzivi in potrebno preobrazbo, zato organizacija, ki jo Lucija vodi, nedvomno potrebuje vrhnjega managerja njenega kova.

Navdušuje me z mirnostjo, vztrajnostjo ter tem, da je vedno usmerjena k iskanju rešitev za probleme, ne pa k iskanju problemov za rešitve. Moje spoštovanje je Lucija dobila že zdavnaj in vsaj zame ne potrebuje uradnega izziva Mlade managerke, da jo vidim kot kompetentnega, pronicljivega in pogumnega sogovornika, s katerim se upam podati tudi na pot dolgoročnejšega sodelovanja. Seveda pa je ta nagrada še en dokaz več, za osebo kakšnega kova gre. Čestitke!

Matej Čer, ustanovitelj in direktor podjetja Avant Car

Še ena potrditev, da delaš odlično

Čestitam ti za priznanje Mlada managerka 2019. V lepem spominu mi bo ostal trenutek, ko so na zmagovalni oder prihiteli tvoji sodelavci. Videlo se je, da so iskreno veseli in ponosni nate ter na podjetje AMZS. S tem smo dobili še eno potrditev, da delaš odlično.

Dogajanje, povezano z nazivom, ti bo prineslo večjo medijsko izpostavljenost – in to pozitivno, kar je redkost. Splača se ti jo dobro izkoristiti. Sam, denimo, ob vsaki priložnosti izpostavljam, da v našem podjetju iščemo nove sodelavce. Ravno tako boš imela možnost izpostaviti izzive, ki so pomembni za podjetja, podobna tvojemu, in zagovarjati pogled nove generacije managerjev na stanje v slovenskem gospodarstvu ter širše v družbi.

AMZS pod tvojim vodstvom že sedaj skrbi za prihodnost in trajnostni razvoj, zato me veseli, da boš te vrednote promovirala tudi v ‘tvojem letu’.

Igor Verstovšek, solastnik in prokurist podjetja Cosylab, Mladi manager 2018

Petra Ilar je izvršna urednica v družbi Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 46, marca 2020.