Mitja Pust: “Trajnostni voditelj mora imeti vizijo, da lahko vodi k spremembam”

V pogovoru z Mitjo Pustom, managerjem nabave pri podjetju  Akrapovič in prejemnikom subvencije Sklada za talente, smo se pogovarjali o mednarodnem izobraževanju na Cambridge Insititute for Sustainability Leadership (program Sustainable Supply Chain Management) in vplivu njegovih pridobljenih izkušenj.

Zakaj ste se odločili za izobraževanje preko Sklada za talente?

Sklad za talente mi je ponudil priložnost za pridobitev znanj, veščin in orodij za ustvarjanje prožnih, učinkovitih in trajnostnih dobavnih verig na eni izmed najboljših poslovnih šol zato sem brez pomisleka zgrabil priložnost z obema rokoma!

Izobraževanje mi je ponudilo edinstveno platformo, ki je neposredno uporabna za mojo poklicno funkcijo, hkrati pa nudilo širši vpogled na večplastne izzive s katerimi se sooča svet.

Stalno izobraževanje ima veliko vlogo pri reševanju današnjih in prihodnjih globalnih vprašanj. Tekom predavanja samo spoznavali veščine in strategije, izkušnje na področju trajnosti in vpeljavo pozitivnih sprememb.

Kaj vas je najbolj (in morda kaj malo manj) navdušilo v izbranem programu?

Sodelovanje z udeleženci z celega sveta iz različnih panog, funkcij in ozadij na izobraževanju, kjer sem izboljšal sposobnost kritičnega razmišljanja, medkulturnega komuniciranja in vpeljavo praktičnih rešitev.

Vsak teden z novo vsebino in novo pridobljena znanja bodo pomagala bolje razumeti številne kompleksnosti, nianse in medsebojne povezave na področju trajnosti. Čeprav je bil program zasnovan za izboljšanje naših strokovnih kompetenc strokovnjakov za trajnostni razvoj, je posledično nenamerno izboljšal tudi naša osebna dejanja in vsakodnevne odločitve.

Multidisciplinarni pristop, ki zagotavlja celovito razumevanje večplastnih in medsebojno povezanih sistemskih vprašanj za zagotavljanje trajnostnega razvoja

Kaj so najpomembnejša sporočila, ki ste jih dobili in jih je pomembno posredovati tudi drugim (mladim) managerskim kolegom?

Prijavil sem se na tečaj, ki je eden izmed vodilnih na področju in odšel z novim omrežjem poznanstev in strokovnjakov na področju dobavnih verig in trajnosti!

Fanscinantno  se je bilo potopiti v teorije, povezane z gospodarskih razvojem in nastajajočimi trendi, povezanimi s trajnostjo.

Najpomembnejše sporočilo izobraževanja bi lahko povzel/a v eno poved:

Priložnost, da z novo pridobljenimi znanji, strategijami in okviri na področju trajnosti in dobavnih verig prevzamem vodilno mesto med nabavniki v regiji.

Kako bi druge mlade managerske kolege spodbudili, da se prijavijo na razpis sklada?

Vrhunska vsebina, delo skupaj z strokovnjaki iz različnih kultur in disciplin ter skupinsko delo ki je čudovita priložnost za raziskovanje novih tem z ekipo katere veščine se dopolnjujejo.

Če povzamem, program Sustainable Supply Chain Management toplo priporočam vsem strokovnjakom na področju nabave in logisitke, ki želijo dobiti navdih, se naučiti delat v središču dogajanja in izkoristiti izkušnje tako osebno kot poklicno – v času, ko trajnost dobiva vse večji zagon.

Morda najbolj pomembno, da bodo imeli priložnost razmisliti o svoji vlogi in vplivu kot voditelja v svojem segmentu in zunaj njega, razmisliti o svojem prispevku k oblikovanju prihodnosti, ki si jo želimo.

Kako bi opisali trajnostnega voditelja?

Trajnosti voditelj ima široko zavedanje in globoko razumevanje družbenih, okoljskih, etičnih in ekonomskih izzivov in priložnosti, s katerimi se sooča svet. Vizijo in ambicijo, da vodijo k doseganju resničnih sistemskih sprememb.

Trajnostni voditelji razumejo in sprejemajo vse večjo kompleksnost sveta, zaradi česar so bolj prilagodljivi.

Podporniki projekta: