Ko najdeš manjkajoči košček sestavljenke

O mentorski izkušnji smo izprašali Tamaro Valenčič in Vladko Lang.

Mentorica: TAMARA VALENČIČ

strateška HRM svetovalka

S čim vas je mentoriranka najbolj navdušila?

V svoji mentorski karieri sem se srečala z različnimi ljudmi in včasih sem morala aspiracije mentorirancev takoj postaviti v bolj realne okvire. Vladka je prišla močno pripravljena na naslednji korak. Ne zgolj s cilji in aspiracijami, pač pa z že opravljenimi dodatnimi izobraževanji in jasno začrtano potjo. Mentor te lahko vodi in usmerja, glavnino moraš storiti sam.

Kaj ste se vi naučili od nje?

Najino druženje se je začelo v zame zelo občutljivem obdobju in Vladka mi je ponovno pokazala, kaj je vztrajnost, doslednost, pragmatičnost in neomajna želja po dosegi cilja. Gotovo bo začudena, ko bo to prebrala, vendar je najin proces v meni sprožil močne notranje premike. Dragoceno.

Kaj je bila največja lekcija v vaši karieri?

Vseskozi sem bila del res odličnih delovnih okolij, ki so mi nudila veliko možnosti za razvoj in karieri napredek. Vse se je odvijalo bliskovito, tudi izobraževanja. Če bi danes ponovila to pot, bi zagotovo del energije usmerila tudi v povsem osebni razvoj, nepovezan s trenutno potjo, pač pa s prihodnjimi smermi. Vse prevečkrat se posvetimo samo enemu fokusu in čeprav smo pri tem uspešni, pozabimo, da naša pot ne bo ravna, ter si ne vzamemo časa za raziskovanje globin sebe in svojih aspiracij. Moram priznati, da mi je to lekcijo obudila ravno Vladka.

Kateri nasvet, ki ste ga dobili vi na svoji poti, je bil za vas najbolj uporaben?

Moja osebna mreža mentorjev je zelo široka, kar je dragoceno. Imam tudi coachinjo ki je moja druga po vrsti. Morda je bil ravno to najbolj pomemben nasvet v življenju: poišči si nekoga za pogovor, usmeritev, nasvet ali zgolj potrditev. Ne kogarkoli. Izbiraj glede na temo in situacijo, v kateri se nahajaš.

Vladka sprašuje Tamaro: Kaj je tisto, kar te kot mentorico najbolj navdihuje? 

Rada povezujem ljudi in vlečem skupaj niti našega sveta, ki vodijo k uspehu in obojestranskemu zadovoljstvu. To ni poklicna deformacija, pač pa moja strast. Največje zadoščenje je, ko pomagam nekomu poiskati manjkajoči košček sestavljanke.

Mentoriranka: VLADKA LANG

vodja HR, EMCC Accredited Coach/Mentor Practicioner level

Zakaj ste se odločili, da želite vstopiti v mentorski odnos?

Takšni programi so dobrodošli in učinkoviti, saj lahko s kredibilnimi in strokovnimi mentorji zelo hitro spoznaš področje, ki te zanima. V tem primeru sem si želela izpopolniti znanja in veščine na HR področju.

Kaj je vas pri mentorici najbolj navdušilo?

Tamara je zelo energična in direktna v komunikaciji. Podajanje informacij iz realnih situacij in lastnih izkušenj je bilo zame zelo pomembno. Nasveti in znanja so bili kot semena, ki jih zasadiš in čakaš, da vzklijejo. Pri meni so ta semena začela kaliti zelo hitro. Hkrati sva se tudi prijateljsko zbližali. Najina srečanja niso bila formalna v poslovnem okolju, ampak sva jih združevali z dobro hrano in pijačo.

Kako so vam nasveti mentorice najbolj koristili?

Ko sva se prvič dobili, me je Tamara povprašala o cilju, ki ga želim doseči. Moja želja je bila čim bolje spoznati svet razvoja kadrov in funkcije kadrovnika v podjetju. Najino mentorstvo je potekalo na konkretnem primeru podjetja, z nalogami, kako bi se sama lotila določenih procesov, ki sva jih na najinih srečanjih tudi predebatirali. Takšno učenje mi je dalo takojšen vpogled v rešitve, kaj in kako lahko v podjetju izboljšamo.

Kateri nasvet mentorice, ste si najbolj zapomnili?

Delo z zaposlenimi ni lahka naloga, je pa nagrada toliko bolj vredna, ko spoznaš, da si nekomu pomagal pri njegovem osebnem in profesionalnem napredku, ko je presegel samega sebe. Takrat se veseliš bolj kot on sam. 

Tamara sprašuje Vladko: Kaj ti je prinesel coaching certifikat in kako lahko pri svojem vodenju implementiraš pridobljeno znanje?

Odločitev za vpis v mednarodno akreditiran program šole za coache je temeljila na  procesu samospoznavanja. Če ne zmoremo prisluhniti samim sebi, kako bomo potem slišali druge? Tako sem se preko coachinga naučila bolje poslušati druge, jim zastavljati vprašanja, ki odkrivajo tudi bolj neprijetne plasti, ki nas omejujejo. Na ta način lažje vodim zaposlene in jih opolnomočim za sprejemanje odločitev pri svojem delu.