Izvrsten pomeni, da si iz vrste

Eno izmed vodilnih podjetij na svetu v niši vodnega hlajenja za računalnike, EKWB, ima sedež v Komendi. Zaposlujejo že skoraj 170 ljudi, lani pa so zabeležili 35-milijonov evrov prihodkov od prodaje in okoli tri milijone evrov dobička. Njihov recept za uspeh sestavljajo štiri sestavine: hitrost, dober izdelek, podpora in kontakt s kupci.

Čeprav se podjetje EKWB ne pojavlja na naslovnicah časopisov in je splošni javnosti precej neznano, je najbolj priljubljeno in cenjeno tam, kjer to najbolj šteje – med svojimi kupci. Neverjetna zgodba o uspehu se je začela v študentski sobi ustanovitelja podjetja Edvarda Königa, takrat študenta lesarstva na Biotehniški fakulteti. »Kupil sem računalnik in z njim nisem bil zadovoljen. Pregreval se je, bil je glasen. Iskal sem nekaj boljšega in našel vodno hlajenje. Ker sem takrat ravno delal v enem podjetju na CNC stroju za obdelovanje materialov, se je rodil moj hobi. Neprestano sem risal in ustvarjal, razmišljal, kako bi kaj naredil, izboljšal in poenostavil,« pojasnjuje König, ki je svoje prve izdelke okoli leta 2003 pokazal na spletnih forumih in dobil ogromno pozitivnih in poučnih odzivov.

Prve izdelke, ki jih je prodal, je sestavil kar v študentskem domu – v svoji študentski sobi s pomočjo sostanovalcev. »Imel sem okroglo mizo in okoli nje smo s ‘cimri’ sestavljali produkte,« opisuje. Zdaj, pravi, pogosto razmišlja o svojih začetkih v povezavi s številko 10.000. Ta ni vezana na denar, temveč na število ur, ki jih vložiš v neko delo, da postaneš izvrsten, kar dokazujejo tudi številne raziskave. »Izvrsten pomeni, da si iz vrste,« pojasnjuje in nadaljuje: »Če želiš biti izvrsten, se moraš zavezati, da boš čimprej naredil omenjenih 10.000 ur. Ker me je to področje tako zanimalo, sem mu posvetil od 10 do 12 ur dnevno in 10.000 ur dosegel v treh letih.«

Ne popoln, le dovolj popoln

Vstop na trg pripisuje t. i. serendipity – povezavi med 10.000 in srečo, ki »gotovo pride mimo«.  Pomagalo mu je tudi mišljenje, da ni treba, da je izdelek ‘popoln’, temveč le ‘dovolj perfekten’. »Izdelek, ki zadosti vsem potrebam, lahko nato še testiraš in izboljšuješ,« dodaja. Prvih 30 prodajalcev njegovih komponent in rešitev je z njim vzpostavilo stik na svojo pobudo. »Računalniški entuziasti imajo svoje najljubše trgovine, kjer kupujejo robo. In prav oni so prodajalcem sporočili, da ima podjetje EKWB dobre produkte ter kdaj jih bodo začeli ponujati,« pojasnjuje König, ki v prvih letih v marketing ni vložil niti centa. Odkrivanje tržne niše tekočinskega hlajenja za računalnike se je zgodilo povsem organsko: »Vodno hlajenje je že obstajalo, a ne na takšni ravni, kakršnega smo vpeljali mi.«

Sistemi hlajenja: vse v enem

EKWB je največji svetovni ponudnik sestavnih delov za vodno hlajenje. Vodno hlajenje računalnikov poteka tako, da tekočina, ki je po sestavi podobna tekočini za hlajenje avtomobilskih motorjev, ‘posrka’ toploto, ki jo oddajajo najbolj obremenjeni deli računalnika (procesor, grafična kartica, matična plošča in pomnilniške enote). Tekočina odvede toploto in jo prek hladilnika ter ventilatorja sprosti v prostor. Ustaviti pregrevanje računalnika je pomembno, ker s tem preprečimo njegovo upočasnjevanje. V ponudbi imajo več tisoč različnih sestavnih delov za vodno hlajenje, kar uporabnikom omogoča, 

V nasprotju s splošnim prepričanjem v Sloveniji ni treba, da je izdelek popoln, pač pa zgolj dovolj perfekten. Sledijo testiranja in izboljšave.

da se odločijo, kateri deli so zanje najprimernejši, in jih nato vgradijo v svoje računalnike. Da bi skrajšali in poenostavili postopek vgrajevanja pa ponujajo že sestavljene celotne sisteme hlajenja. 

Njihov trg je ves svet, svoje sisteme pa izvažajo v 135 držav. V ZDA so njihov najmočnejši prodajni kanal specializirani prodajalci, v Evropi lastna spletna stran, v Aziji in Pacifiku delajo prek lokalnih distributerjev. V Silicijevi dolini imajo odprto svoje predstavništvo, v teksaškem San Antoniu pa proizvodnjo.

Njihovi izdelki iz San Antonia so cenovno disruptivni, na področju polprevodnikov so si odprli še vrata v svet samovozečih avtomobilov in hlajenja delovnih postaj. Poleg same funkcionalnosti njihovih sistemov se veliko ukvarjajo tudi z dizajnom (različne barve hladilnih tekočin in oblika komponent). Že pred 10 leti so angažirali podjetje za industrijski dizajn, v prihodnje pa nameravajo v omenjeno področje vložiti še več truda. »Dizajn je eno izmed zelo močnih področij EKWB,« pojasnjuje sogovornik. Med drugim so že ponudili v les oblečene hladilne elemente, kjer je König lahko izpel še svojo ljubezen do lesa. »Pri lesu me najbolj fascinira unikatna lastnost vsakega kosa posebej. Če z lesom delaš pravilno, je večen,« opisuje. Njegova uporaba je predvsem estetska, König, ki je budno spremljal celoten proces proizvodnje lesene linije, pa se je odločil za oreh.

Srečanje s ‘poslovnim angelom’

Direktor podjetja Matjaž Krč velja za poslovnega angela, ki pa ga König ni iskal, temveč je imel srečo, da ga je leta 2005 spoznal na delavnici za pisanje poslovnega načrta. »Hitro sva videla dodano vrednost s poslovnega vidika. Matjaž mi je pomagal pri poslovnem delu poslovanja, poslovni rasti in v uspešnem vodenju ter mi hkrati omogočil, da sem se posvetil tehnični plati,« omenja König in priznava, da je bilo srečanje zagotovo velik del uspeha podjetja. »Če bi se kot inženir lotil posla brez znanja, ki ga je v podjetje pripeljal Matjaž, zagotovo ne bi prišel ali pa bi potreboval veliko več časa, da bi prišel do točke, kjer smo danes,« poudarja. Krč mu je pomagal pri pogajanju z distributerji, vzpostavljanju močne blagovne znamke, pri začetnih drznih poslovnih potezah: »Naučil me je, da za vse, česar se lotiš, potrebuješ pogodbo.«

Na koronakrizo dobro pripravljeni

Koronakriza je na poslovanje podjetja EKWB vplivala »res dobro«, pravi. Lani so zabeležili kar 50-odstotno rast, česar sicer ne pripisujejo zgolj koronakrizi in dejstvu, da so ljudje ostajali doma ter se posvečali tudi igranju računalniških iger. Podjetje ima že dolgo časa izdelan razvojni program. V letu 2020 so želeli predstaviti tri nove linije produktov, vendar so imeli zaradi zaprtja Kitajske izpad dobave nekaterih sestavnih delov vodnega hlajenja, ogromno komponent pa so morali prepeljati z letalskim prometom, kar je precej zvišalo potne stroške. Na drugi strani so bili na delo od doma z ustrezno vzpostavljenim sistemom pripravljeni v pičlih treh dneh. »Sam sem bil na sedežu podjetja v preteklem letu le desetkrat,« nadaljuje König.

Delo za strastne

Pri doseganju strategije podjetja, da vsako leto zabeležijo vsaj 10-odstotno rast, König stavi na svoje zaposlene. Čeprav je njihov trg tujina, je Slovenija pomemben bazen kadra za EKWB. Trenutno zaposlujejo okoli 170 ljudi, lani so jih na novo zaposlili 60, letos bo številka enaka. »Iščemo proizvodne delavce, razvojnike, sodelavce v marketingu in računovodstvu,« našteva in dodaja, da se jim oglaša vedno več ljudi, ki pri njih želijo delati.

»To je posledica vedno večje prepoznavnosti in naših zaposlenih, ki so odlični promotorji,« dodaja. V podjetju gradijo na timskem duhu, komuniciranju, ustvarjanju prijetnega delovnega okolja. »Pri nas delajo ljudje, ki so ambiciozni, neprestano raziskujejo, iščejo, razvijajo. Ustvarjamo najboljše delovno okolje, kjer ljudje delajo delo svojega življenja. Sodelujejo izkušeni ljudje s 30 let delovne dobe in novi, strastni in zagreti,« opisuje. Vodijo jih vrednote:

Vodilni smo, ker smo fleksibilni, hitri, imamo dober izdelek, podporo in neprestan kontakt s kupci.

zmagujemo skupaj, učimo se hitro, delamo presežke, smo drzni, smo strastni in premikamo meje. »Ta zmagovalni ‘mindset’ omogoča, da našim zvestim kupcem dostavljamo izjemne izdelke in izboljšujemo njihovo izkušnjo. Želimo jih vpeti v našo kulturo in zgraditi skupnost, saj si na koncu dneva želimo isto stvar – da so naši kupci, tako kot mi, ponosni, da so del EK,« pravi ustanovitelj.

Hitra rast podjetja zahteva ogromno energije celotne ekipe, vendar ponuja vedno več priložnosti, kot jih lahko zagrabijo. V prihodnje načrtujejo nova strateška partnerstva s pravimi igralci iz industrije polprevodnikov. Med drugim že sodelujejo z multinacionalko AMD, ki izdeluje procesorje. Letos prvič pripravljajo tudi spletni tehnološki dan, ki se bo odvil na rojstni dan podjetja, 26. aprila. »S tem dnevom želimo pojasniti, kam potiskamo naše tehnologije, kakšni so naša vizija in cilji,« za zaključek doda König.

Tjaša Sterle Polak je novinarka, zunanja sodelavka družbe Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 52, aprila 2021.