Izviren poslovni model, utemeljen v sodelovanju in združevanju kompetenc

Janez Škrabec je Riko razvil v vodilno podjetje v Sloveniji na področju projektnega inženiringa v energetiki, okoljevarstvu, razvoju tehnologij, logističnih in skladiščnih sistemov ter gradbeništva, ki v središče svojega poslovnega modela umešča povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne projekte z visoko dodano vrednostjo. Hkrati nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, s čimer je njihov način delovanja še posebej edinstven.

Riko je najbolj umeščen na trgih Ruske federacije, Belorusije, Ukrajine in Makedonije. Aktivni so tudi na nemškem trgu, kjer jim je uspel pomemben preboj z logističnimi in skladiščnimi sistemi, ki so jih zgradili za uveljavljene multinacionalke, kot sta Ikea in mlekarna Müller. Rikove rešitve so prilagojene posameznemu naročniku, pri tem pa sodelujejo z znanstveno-izobraževalnimi institucijami, kot sta Institut Jožef Stefan in Fakulteta za strojništvo, in so vključeni v partnerstvo SRIP – Tovarna prihodnosti.

Škrabec neguje prepoznavnost družbe in njen ugled z investicijami v lokalno tradicijo in družbeno odgovornimi projekti. Med slednjimi so najvidnejše Škrabčeva domačija v Hrovači, ki je bila leta 2004 nominirana za naziv Evropski muzej leta, podpora umetnosti z vodenjem likovne zbirke sodobne slovenske umetnosti z več kot 300 deli in pokroviteljstvo Ustanove patra Stanislava Škrabca.

V središče svojega poslovnega modela umešča povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne projekte z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte.

Podjetje podpira tudi delovanje najpomembnejših kulturnih institucij v Sloveniji, nastopa kot pokrovitelj športnikom in športnim klubom ter podpira projekte s humanitarno vsebino.

Škrabec se uvršča med najbolj karizmatične voditelje, družba Riko pa med 20 najuglednejših podjetij v Sloveniji. Med svojimi sodelavci poudarja pomen zadovoljstva nad odgovorno opravljenim delom. Oni pa najbolj cenijo njegovo angažiranost in vztrajnost ter odločnost in predanost ciljem podjetja.

Manager leta 2017: Janez Škrabec, ustanovitelj in direktor podjetja Riko. Članek je bil objavljen v publikaciji Pogled 2019, december 2018.