Projekt spletne brihte

Larisa Grizilo je direktorica HR sektorja in korporativnih komunikacij v telekomunikacijskem podjetju A1, ki je tudi pobudnik izjemno uspešnega projekta Spletne brihte.

Kaj je bil povod, da ste se odločili za ta projekt?

Naša odgovornost je, da mladim, ki vstopajo v digitalni svet, poleg naprav in tehnologije ponudimo tudi znanje in razumevanje tega sveta. Otroci na vstop v digitalno okolje, ki je polno pasti, niso ustrezno pripravljeni, v šolah pa žal ni ustreznega izobraževanja na temo spletne varnosti.

Kaj je projekt Spletne brihte prinesel v slovenski prostor?

Delavnice izvajamo s pomočjo Zavoda Varni internet in izobrazili smo že več kot 10.000 osnovnošolcev. Uspeli smo dvigniti zavedanje o pomenu spletne varnosti in kako pomembno je preventivno ravnanje. Odziv šol na delavnice je zelo pozitiven in učitelji si želijo takšnih vsebin. Če smo z delavnicami uspeli preprečiti le eno spletno zlorabo ali primer spletnega nasilja, smo dosegli veliko.

Na kateri dosežek v okviru projekta ste najbolj ponosni?

Spletni kviz o varni uporabi spleta, ki so ga istočasno izvedli v skoraj polovici vseh osnovnih šol v februarju tega leta, je v celoti rešilo kar 15.225 učencev in učenk, s čimer smo se vpisali v slavno Guinnessovo knjigo rekordov. Neverjetno je bilo gledati njihovo navdušenje ob reševanju, vzklikov po tem, ko je uradni razsodnik Guinnessove knjige rekordov naznanil, da nov rekord pripada slovenskim osnovnošolcem, pa ne bomo nikoli pozabili. Izjemno smo ponosni, da se je na poziv odzvalo toliko osnovnih šol.

Zakaj je po vašem mnenju pomembno, da managerji in managerke sodelujete tudi v projektih, ki vračajo družbi? 

Managerji in managerke morajo biti s svojo vodstveno vlogo v podjetju zgled zaposlenim, poslovnim partnerjem in tudi širši družbi. Aktivno vključevanje v družbeno odgovorne projekte namreč pošilja močno sporočilo in posledično spodbuja tudi ostale k odgovornemu ravnanju do družbe in okolja. Opažam, da projekti, ki imajo pozitiven vpliv na skupnost, spodbujajo tudi medsebojno povezanost med sodelavci in njihovo delovanje v smeri skupnih ciljev.