Ko mentorstvo preraste v neprecenljivo prijateljstvo

Mentorica: mag. Simona Špilak

direktorica kadrovske agencije BOC Institute in poslovna coachinja

S čim vas je mentoriranka najbolj navdušila?

Navdušila me je njena energija, raznoliki interesi, izjemna kreativnost in inovativnost. Zelo hitro sva se ujeli v najinem mentorskem procesu, ker sva obe zaljubljeni v potovanja in razmišljava zelo podjetniško.

Kaj ste se vi naučili od nje?

Najbolj sem ji hvaležna za  prijateljstvo, ki sva ga zgradili. Občudujem njeno praktičnost, sposobnost lahkotnega vodenja projektov in pronicljivost, s katero zazna poslovne priložnosti, ki jih drugi ne vidimo. Naučila me je, da je sanjati nekaj najlepšega in tudi podjetnega. In ko ideja zaživi, je zadovoljstvo neopisljivo. Komaj čakam najino naslednje »idejno-eksplozivno« kosilo.

Kaj je za vas največji uspeh v vajinem odnosu?

Zagotovo kombinacija malih odločitev, ki sva jih sprejemali tekom mentorstva. Nobeno srečanje se ni končalo brez vsaj enega »aha« ali »vau« trenutka, ko sva ena drugi pomagali premikati meje v najinih glavah, odrivati strahove, prepoznati čudovite priložnosti in se nasmejati ob neuspelih poslovnih ali osebnih poizkusih.

Ste že bili prej v kakšnem mentorskem odnosu?

Z mentorstvom sem se  srečala že v zgodnji dobi kariere, ko mi je moja prva »šefica« predstavila ključna načela in pravila vodenja uspešnega posla ter me bodrila na poti do mednarodne kariere. Od takrat sem sodelavce vedno učila, kako pomembno je, da si v vsakem obdobju kariere poiščemo mentorja, ki nam bo pomagal hitreje reševati izzive in lažje napredovati.

Anuška sprašuje Simono: Katera je bila največja lekcija, ki si se jo naučila na svoji poslovni poti?

Na začetku kariere sem imela srečo delati z neverjetno kadrovsko direktorico, ki mi je približala razumevanje raznolikosti individualnih profilov, ki vodijo do uspehov. Od 25. leta naprej zato verjamem v povezovanje, grajenje odnosov in v to, da so ljudje najprej dobri in šele potem drugačni.

Mentoriranka: mag. Anuška Cerovšek Beltram

podjetnica in soustanoviteljica GUD, d. o. o.

Zakaj ste se odločili, da želite vstopiti v mentorski odnos?

Večkrat sem bila v vlogi mentorice, kar se je izkazalo za izjemno izkušnjo. Mi je pa manjkala izkušnja mentoriranke, zato sem takoj zgrabila priložnost. Vedela sem, da mi lahko Simona pomaga na številnih področjih in da ima izkušnje, ki jih jaz nimam. Ob tem sva stkali neprecenljivo prijateljstvo. Imeti nekoga na svoji strani, ki ti z izkušnjami in znanjem lahko poda objektivni nasvet, je nekaj, kar bi na svoji poslovni poti potrebovala že dosti prej.

Kako oz. kdaj so vam nasveti mentorice najbolj koristili?

Navdušil me je njen karakter. Odločna, proaktivna in zelo osredotočena oseba, ki takoj zazna, kaj potrebuješ. V mojem življenju je bilo že veliko trenutkov, ko sem se za nasvet ali pomoč naslonila na nekoga, ki sem mu zaupala, bilo pa jih je tudi veliko, ko sem stvari raje predelala sama, pa bi bilo bolje, da bi jih z nekom delila. Na Simono se sedaj vedno obrnem, ko začutim, da potrebujem odkrit in direkten odgovor.

Kateri je najbolj uporaben nasvet, ki ste ga dobili od mentorice?

Dala mi je veliko odličnih nasvetov, a najbolj sem si zapomnila tistega, da moram poslušati svoj instinkt in reči ne, ko začutim, da stvari ne gredo v pravo smer. Pa naj bo to nova poslovna priložnost, novo partnerstvo ali projekt.

Simona sprašuje Anuško: Če bi se lahko vrnila v preteklost, bi kako drugače gradila svojo kariero in poslovno pot?

Sem spontana oseba, tako da nikoli nisem imela začrtane poslovne poti. Bi pa v določenih trenutkih verjetno sprejela boljše odločitve, če bi imela ob sebi osebo, kot je Simona. Dobro je imeti nekoga, ki te pozna in  ve, kaj potrebuješ, ko si postavljen pred izziv. Kot vodja si velikokrat osamljen in misliš, da moraš sam rešiti vse težave. Če bi se lahko vrnila v preteklost, bi spremenila prav to miselnost in bi si že prej poiskala mentorja.

Fotografije: : David Lotrič Banović Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 50, aprila 2022.