Pozor: Brez AI niste več konkurenčni

Če imate občutek, da ob nepoznavanju spletnih orodij, ki temeljijo na umetni inteligenci, nekaj zamujate – imate po vsej verjetnosti prav. Predstavljamo vam nekaj orodij umetne inteligence (AI), ki jih lahko managerji uporabite za izboljšanje učinkovitosti, natančnosti in produktivnosti – preden pred vami to stori konkurenca.

ChatGPT je prodrl v tehnološki svet in do konca januarja 2023, le dva meseca po predstavitvi, pridobil 100 milijonov uporabnikov. S seboj je prinesel razburljive slutenje sprememb. Tehnologija v ozadju je fascinantna. Grozeče pa je, da je večina sveta čez noč dobila dostop do zmogljive generativne umetne inteligence, ki jo lahko uporabi za svoje namene. Pred kratkim je luč ugledal Chat GPT 4.0, najnovejša različica, ki za razliko od svojega predhodnika podatke pridobiva iz največje možne baze: interneta.

Prihodnost pisanja: AI predlaga sklic na relevantno literaturo

Prva so na dan privrela orodja, ki nam na različne načine pomagajo pri pisanju besedil. Orodja za generiranje besedil, kot je Jasper, nam lahko pomagajo napisati osnutek pomembnih elektronskih sporočil, člankov, govorov, pogodb, pritožb ali drugih poljubnih besedil do desetkrat hitreje. Hkrati lahko v orodju Jasper besedilo prevedete in uredite v 25-ih tujih jezikih. Že obstoječa besedila lahko Quillbot preoblikuje tako, da so slovnično ustrezna, berljivejša in slogovno na višji ravni. Program opozori na najpogostejše napake, ki jih delate pri pisanju, da se lahko iz njih učite – uporabnost, ki je še posebej koristna za vse, katerih

Prva so na dan privrela orodja, ki nam na različne načine pomagajo pri pisanju besedil. Orodja za generiranje besedil nam lahko pomagajo napisati osnutek pomembnih elektronskih sporočil, člankov, govorov, pogodb, pritožb ali drugih dokumentov do desetkrat hitreje.

materni jezik ni angleščina . Quillbot lahko povežete in avtomatsko uporabljate v Outlooku, na Linkedinu in Twitterju. Korak dlje gre Wordtune Spices. Medtem ko pišete, vam avtomatsko predlaga možno nadaljevanje besedila. Odločite se, ali bi radi nadaljevali s pojasnilom, konkretnim primerom, dodali podroben opis, primerjavo, protiargument ali celo konkretno statistiko iz relevantnih virov, ki jih program avtomatsko tudi citira. Izzivi s pisanjem patentnih prijav? Patent Pal to naredi namesto vas. Orodje samodejno generira različne diagrame, podrobne opise slik in skic ter povzetek prijave.

Iz besedila v minuti nastane povzetek

Summarizer ustvari povzetek besedila in besedilo skrajša, hkrati pa ohrani vse glavne točke, ki jih to vsebuje. Na podlagi umetne inteligence zagotavlja natančnost in ohranja izvirni kontekst med povzemanjem besedila. Kadar vam zmanjkuje časa za branje obsežnejših besedil, vam to orodje lahko pomaga v krajšem času zajeti bistvo.

Umetna inteligenca »prodre« v glave vaših sledilcev

Ste že kdaj naredili analizo vaših sledilcev na družbenih omrežjih? Kaj všečkajo, kakšne objave delijo in komentirajo? Tweethunter je AI orodje, ki vam pomaga najti najboljšo vsebino za deljenje na Twitterju. Uporablja algoritme strojnega učenja, da predlaga vsebino, ki najbolj ustreza vaši ciljni publiki. Na drugi strani Taplio analizira vaše interese na LinkedIn-u in prikaže predloge objav, ki jih lahko urejate in objavite.

Je ta argument logičen? Vprašajte Chat GPT

V orodju Chat GPT lahko uporabite ukaz »Find fallacy« — funkcijo, ki bo tudi v obširnejših besedilih prepoznala logične zmote oziroma nedoslednost v argumentih. Pomaga lahko pri kritičnem razmišljanju in analizi argumentov ter uporabnikom pomaga bolje razumeti in oceniti predstavljene informacije.

V Chat GPT-ju lahko uporabite orodje »Find fallacy« oziroma »najdi neskladnost«. V zgornjem primeru gre za osebo, ki trdi, da ljubi živali in da ne želi, da bi jim škodovali, hkrati pa uživa meso. Umetna inteligenca prepozna, da ta izjava vsebuje logično napako in je v nasprotju sama s seboj. Ta napaka se imenuje “moralna nekonsistentnost” in se nanaša na izjavo, ki vsebuje dve trditvi, ki si nasprotujeta in ne moreta biti hkrati resnični.

Produktivnejši sestanki z AI zapisnikarjem

Sembly deluje kot vaš osebni asistent. Na sestankih zajema zvok govorjenja in izdela zapisnik sestanka. Prepozna barvo glasu posameznih udeležencev in v zapisniku specificira, kdo je kaj rekel. Prepozna dodane naloge in udeležencem pošlje opomnik s seznamom dodeljenih nalog. Je kompatibilen z Outlookom in Googlom. Na podoben princip deluje tudi Assembly AI, ki ga je poleg virtualnih sestankov mogoče uporabiti tudi pri snemanju in izdelavi transkriptov telefonskih pogovorov. Če snemate predavanje na konferencah in je v ozadju posnet zvok, ki prihaja iz tribun, lahko uporabite Cleanvoice: orodje, ki odstrani hrup v ozadju in izboljša kakovost zvočnih posnetkov. Auxi je AI orodje, s katerim nadgradite Power Point. S pomočjo predlogov razporeditve elementov na prosojnici, ki se s strojnim učenjem stalno izboljšujejo, izdelate posamezno prosojnico dvakrat hitreje kot prej in še vedno znotraj določene celostne grafične podobe blagovne znamke.

Orodje Christal s pomočjo podatkov iz Linkedin profila analizira osebnost vašega sogovornika – na primer zaposlenega ali stranke – in vam sugerira, kakšna komunikacija bo to osebo najbolj nagovorila. V primeru je program predvidel, da Winnie najverjetneje želi delati z vodjo, ki mu priznava visoko odgovornost za doseganje rezultatov in mu dovoli, da odprto izrazi svoje mnenje. Po drugi strani se ne bo dobro znašel pod vodjo, ki bolj kot rezultate ceni pazljivo planiranje in priprave. Ne želi tudi, da vodja poglobljeno odgovarja na vprašanja, namesto da bi takoj prešel na bistvo.

Slovenski produkt: z umetno inteligenco do 10 % manj nadur

Na oddelku, kjer je zaposlenih 50–100 oseb, obstaja 1020 različnih kombinacij za pripravo razporeda. Ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev, pravil podjetij in želja delavcev se to število drastično zmanjša. Lahko, da je rešitev samo ena ali celo, da rešitve ni. Najbolj običajno je, da je ustreznih rešitev več kot milijon. Nemogoče je pričakovati,

Sembly deluje kot vaš osebni asistent. Na sestankih zajema zvok oz. govorjenja in izdela zapisnik sestanka. Prepozna barvo glasu posameznih udeležencev in v zapisniku specificira, kdo je kaj rekel. Prepozna tudi dodane naloge in udeležencem pošlje opomnik s seznamom dodeljenih nalog.

da bo oseba, ki sestavlja razpored, obravnavala vse možnosti in iz nabora izbrala najbolj optimalno. Tega pa je sposobna umetna inteligenca, ki poganja program Woshi, razvit v Sloveniji. Razporedi, narejeni s tem orodjem, so prijaznejši do delavcev – upoštevajo več njihovih želja in omogočajo do 10 % manj nadur ob sočasnem zmanjšanju človeških napak. Program celo sugerira kompetenčni profil delavca, ki bi najbolj razbremenil ekipo. Recruiter pa je programsko orodje, ki podjetjem in organizacijam pomaga upravljati postopek zaposlovanja. Ponuja funkcije, kot so objave delovnih mest, pregledovanje kandidatov, iskanje kvalifikacij in veščin, odgovarjanje na vprašanja kandidatov izven delovnega časa, analiziranje podatkov in priprava intervjujev za kandidate.

Iz množice spletnih strani izvozite podatke v Excel

Recimo, da želite zbrati podatke vseh nastanitev v vaši okolici. V Chromu lahko odprete več zavihkov – ponudnikov nastanitev, kot sta AirBnB in Booking.com ter uporabite orodje Magical – nadgradnja Googlovega brskalnika Chrome. Z nekaj kliki boste lahko podatke o nastanitvah pregledno zbrali v Excelovi tabeli.

A la cart komunikacija, ki temelji na osebnostni analizi sogovornika

Je vaš sogovornik na Linkedinu? Potem lahko umetna inteligenca analizira njegovo osebnost in vam sugerira napotke za sestanek s to osebo. Crystal vodjem in menedžerjem pomaga ustvarjati komunikacijo, ki resonira s posameznim članom ekipe. Uporabljajo jo tudi za optimizacijo prodajnih pristopov, ki so usmerjeni k določeni stranki. O Chrystalu lahko razmišljate kot o osebnem komunikacijskem trenerju, ki vas uči komunicirati s čustveno inteligenco. 

Glede prihodnosti imamo lahko svoja mnenja, na katera se tehnologija »požvižga«. Ne bo se ustavila. Vsi, ki porabljate svoj čas za delo, ki ga lahko naredi namesto vas opravi AI, na trgu dela zaostajate v svoji konkurenčnosti.

Vita Vukotič je direktorica razvojnih projektov v družbi Mediade.Članek je bil objavljen v 52. številki MQ revije.