Kdo v Sloveniji govori o voditeljstvu?

V Klipingu smo podrobneje pogledali, kako se v medijih pojavlja tema ‘voditeljstvo’. Zanimalo nas je, kako visoko je na medijski agendi in kdo kroji razpravo na to temo. Trend je pozitiven, še posebej pa smo veseli, da se je v zadnjih dveh letih v medijske objave prebil pojem ‘trajnostno voditeljstvo’ in to predvsem po zaslugi aktivnosti Združenja Manager. V nadaljevanju nas bo kot družbo seveda zanimalo predvsem, kako bodo na voditeljstvo vplivale krize, ki povečujejo negotovost? Kakšni voditelji bodo uspešni in kako se bo s tem večal pomen trajnostnega voditeljstva?

Ker imamo v Sloveniji aktivna gospodarska združenja, ki si res želijo dvigovati standarde na področju voditeljstva, seveda nismo bili presenečeni, da je v medijih gospodarstvo tisto, ki največkrat govori na to temo. Klobuk dol vsem podjetjem, ki spoštujete in dvigujete standarde na tem področju. A kot državljani si moramo želeti, da bi se voditeljstvo, še posebej trajnostno, razvijalo in uveljavljalo tudi v politiki in javnem sektorju.

Preverili smo še, v kakšni družbi se termin ‘trajnostno voditeljstvo’ pojavlja v medijih. Katere besede ga spremljajo? Razveselili smo se naslednjih: sodelovanje, vizija, ženske. Kot organizaciji, ki se zanima za področje uravnoteženosti spolov in ki je že v več analizah ugotovila, da se ženske v medijih pojavljajo bistveno manj kot moški, nam je bilo v veselje ugotoviti, da so ženske del in tema te razprave. Pa še ena beseda se konstantno pojavlja: pogum. Vsem, ki se pojavljate v vlogi vodij, ga želimo neomejene količine.

Martina Merslavič, svetovalka za komuniciranje v družbi Kliping