Življenje je potrebno poenostaviti z enostavnimi izumi

Radovednež in pragmatik, ki stoodstotno zaupa v svoje izume, se ob provokaciji, da je že vse izumljeno, posmeje. »Kje pa! Ena največjih zagonetk za izumitelje je izpopolnitev enostavnih stvari. Enigma številka 1 je zobotrebec,« pravi Peter Florjančič.

Facebook
Twitter
LinkedIn

"Bled ima skrajno spolitizirano občino, ki ne razume modernih političnih tokov in prijemov!" se rahlo razburi, medtem ko mi s hotelskega balkona, v trenutku kristalno jasnega razgleda, razlaga o zgodovini tega slovenskega bisera. "Ampak, gospod Florjančič, Bled je skoraj kičasto lep, dvomim, da lahko to izniči še takšna zbirokratiziranost," želim nekako ubraniti naravno lepoto pred lokalnimi zdrahami. "Veste, turizem mora biti idejno-eksplozivni, poskrbeti mora, da turist ostane na enem kraju vsaj teden dni, ne pa tako, kot je že lep čas na Bledu, kamor se gostje 'pripeljejo in odpeljejo'. Naj vam postrežem z dejstvom: v knjigi najlepših petzvezdničinih letovišč ga med 5000 najlepšimi ne najdete! Pred drugo svetovno vojno pa so bili 'creme de la creme' le Bled, Monte Carlo in Opatija. In ko sem pred več kot 60 leti prvič prišel v Monte Carlo, je bil turistično manjši od Bleda! Ta ni nič bolj poseben od tisočerih njemu podobnih letovišč, bolj posebnega ga lahko naredi edino drzna politika."

Slovenija lahko preživi le z novimi in lastnimi izdelki, ki bi morali vsebovati veliko ročnega dela in predvsem slovenski material.

Gospodu, ki je pravi Blejec, kot se rad pohvali, in že vse od rojstva spremlja vzpone in padce blejskega turizma, obenem pa ga prežemajo še neverjetne in izjemne izkušnje, je preprosto treba verjeti. "Stric Kenda je imel grad, grajsko kopel, Rog, Zlatorog, hotel Park; moja mama je imela hotel Evropo, vilo Avalo; stari oče, ki je bil še pod Avstro-Ogrsko 15 let župan, pa je imel hotela Triglav in Union; no, tudi teta Jeklerjeva je imela hotel Jelovico." Da izhaja iz hotelirske družine, je več kot očitno in preden sva se odpravila