Vključevanje v najžlahtnejši obliki

Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis Lendava, ki je letos prejelo priznanje Vključi.Vse, je na začetku svoje managerske kariere porušila kar nekaj stereotipov: biti ženska v gradbeništvu in še brez managerskih izkušenj povrhu.

»Nekega dne me je župan Lendave vprašal, zakaj ne vzamem nje, pa sem mu odgovoril, da je revizorka v gradbeništvu, pa še ženska,« se iskanja naslednika spominja njen oče Štefan Sobočan, nekdanji direktor in solastnik družbe Varis Lendava. Vodenje podjetja je januarja 2015 kljub začetnim pomislekom prepustil hčeri.

Kopalnico ima … v Hiltonu in Sheratonu!

Slednja se je v managerskih vodah odlično znašla, kar potrjujejo rezultati skupine Varis, ki jo sestavljajo tri hčerinske družbe – Varis Fertigbäder GmbH, Varis-Mont in Varis Top. Varis je danes eden od treh največjih proizvajalcev gotovih kopalnic na evropskem trgu. Poleg tega izdelujejo še radiatorje, betonske skate in ‘pump track’ elemente, pri čemer razpolagajo z lastno računalniško krmiljeno betonarno. V 40 letih delovanja so izdelali več kot 90.000 gotovih kopalnic, samo v letu 2016 pa so obseg proizvodnje podvojili. Njihova ambicija? »Postati vodilni proizvajalec gotovih kopalnic v Evropi,« pravi Sobočan. Da so na dobri poti, pričajo letošnje številke: letno proizvodnjo so še povečali – za skoraj 13 %, s čimer se približujejo viziji postati vodilni proizvajalec gotovih kopalnic v Evropi. Varisovih kopalnic v Sloveniji skoraj ne boste našli. Družba, ki zaposluje 231 ljudi, vse svoje izdelke izvozi. Najmočnejši so na nemškem trgu, kjer imajo kar 15-odstotni tržni delež. Njihove gotove kopalnice domujejo v hotelih najprestižnejših verig, kot so Sheraton, Hampton by Hilton, Motel One, Intercity in Novotel.

Štefan in Sabina Sobočan: Za uspehi, ki jih Varis Lendava žanje danes, se skriva dolgoletno delo in izkušnje zaposlenih. Foto: Andrej Križ

Leto 2016 so v Varisu zaključili s skoraj 19 milijoni evrov prihodkov, kar je več kot enkrat več od leta poprej. Čisti dobiček se je povečal za 66 %, na skoraj milijonov evrov. Približno četrtino ga vložijo v raziskave in razvoj, kar jim omogoča izdelavo inovativnih, kakovostnih in trajnostno celovitih gotovih kopalnic. Trajnostni vidik je prisoten tako pri izbiri tehnologije kot uporabljenih materialih. Družba se zavzema za zmanjševanje porabe energije in emisij na enoto izdelka ter večino porabljene električne energije proizvede s fotovoltaiko.

Vsi različni, vsi spoštovani

V Varisu skrbijo za uravnoteženo vodstveno strukturo in raznolikost zaposlenih. Na vodilnih in vodstvenih mestih je 40 % managerk, kar v gradbeništvu izstopa. A ženske ne zasedajo mest ‘le’ na vodstvenih položajih. Z izobraževanjem in zaposlitvami keramičark, fugirk ter slikopleskark skrbijo, da ženske vključujejo na delovna mesta, na katerih je tradicionalno več moških. Poleg uravnoteženosti sledijo tudi politiki raznolikosti. Mlajši člani vodstvene ekipe, do 40 let, predstavljajo kar petino vodstvene strukture, starejših od 55 let je 6 %. So multikulturni – njihovi zaposleni so šestih različnih narodnostih. Pri vključevanju jim v podjetju zagotavljajo hitro prilagoditev novemu delovnemu in družbenemu okolju, k čemur pripomore tudi program mentorstva, s katerim učinkovito prenašajo znanje iz starejših na mlajše.

V Varisu zaposlujejo in izobražujejo ženske za poklice, ki jih v gradbeništvu najpogosteje zasedajo moški – keramičarka, fugirka, slikopleskarka.

Rezultati merjenja vzdušja in zadovoljstva zaposlenih, ki ga podjetje izvaja vsako leto, so pokazali, da kar 93 % zaposlenih opravlja delo, ki se jim zdi zanimivo in so z njim zadovoljni. Večina, tj. 62 %, kot pozitivno vidi možnost uveljavljanja svojih idej, predlogov in inovacij.
»Naše podjetje do uspehov, ki jih žanje danes, ni prišlo čez noč, temveč se za njimi skriva dolgoletno delo in izkušnje naših zaposlenih,« pravi Sobočan in doda, da ji okoliški prebivalci večkrat povedo, kako veseli so, da obstajajo, saj pravzaprav preživljajo njihove družine. »To je eden najlepših odzivov, ki jih lahko dobiš. Zaposleni so namreč tisti, ki s svojimi rokami izdelujejo vrhunske izdelke, kot so naše gotove kopalnice, za številne stranke po vsej Evropi, med katerimi so tudi najboljše svetovne hotelske verige,« ponosno pove Sobočan. Še na nekaj je ponosna: da v vsej zgodovini podjetja, tudi v kriznih časih, nikoli niso zamujali z izplačili plač. »S tem izkazujemo spoštovanje do njihovega dela, obenem pa se zavedamo, da uspehov brez odličnih sodelavcev ni,« še poudari in doda, da  jim je bolj kot to, od kod vse prihajajo zaposleni, pomembna njihova usposobljenost in motiviranost za delo.

O priznanju Vključi.Vse

Sekcija managerk pri ZM je med leti 1992–2002 podeljevala priznanje Ženskam prijazno podjetje, od leta 2003 do 2016 pa Managerkam prijazno podjetje. Obe priznanji sta bili namenjeni prepoznavanju in nagrajevanju podjetij, ki so gradila managerkam prijazno poslovno okolje. V letu 2017 smo priznanje nadgradili – odslej izpostavljamo podjetja s strategijo vključevanja in raznolikosti. Prenovili smo tudi njegovo vizualno podobo, ki izhaja iz triomina. Tako kot managerji sestavljajo svoje ekipe najboljših zaposlenih, je tudi pri triominu, igri trikotnikov, potrebno sestavljati vzorec. Več trikotnikov kot vključiš, lepši je končni vizualni rezultat, ali več zaposlenih kot vključiš v proces, več različnih idej dobiš. Priznanje je zasnoval in oblikoval sodobni mladi umetnik Boris Beja, ki je med drugim tudi prejemnik Študentske Prešernove nagrade za kiparstvo in nagrade za izjemen prispevek k trajnostnemu razvoju družbe na gospodarskem, družbenem ali okoljevarstvenem področju v Republiki Sloveniji.

Tjaša Pele in Diana Jecič sta strokovni sodelavki v Združenju Manager. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 39, novembra 2017