Umetna inteligenca predstavlja tako priložnost kot izzive

Z umetno inteligenco bodo organizacije in izobraževalne ustanove manj razmišljale o delovnih nazivih, več pa o nalogah, spretnostih in načinu mišljenja

Zgolj malo več kot desetletje nazaj je bil digitalni svet, ki ga ima večina od nas za samoumevnega, predmet znanstvene fantastike. Tehnologija, vključno z mobilnimi napravami in računalništvom v oblaku, je temeljito spremenila način, kako načrtujemo naše vsakdanje življenje, spremljamo novice, komuniciramo drug z drugim, nakupujemo in se sporazumevamo.

Ko sta Bill Gates in Paul Allen pred več kot 40 leti ustanovila Microsoft, je bil njun cilj, da na vsako mizo v vsakem domu pripeljeta računalnik. Danes Microsoft želi narediti nekaj podobnega z umetno inteligenco (artificial inteligence, AI). Naši sistemi za umetno inteligenco so zasnovani tako, da dopolnjujejo, kar ljudje počnejo. Naš cilj je, da bo umetna inteligenca na voljo vsem. Prav tako smo zavezani temu, da zagotovimo, da si bodo naša orodja in tehnologije umetne inteligence zaslužila zaupanje vseh.

Kako zagotovimo, da je umetna inteligenca zasnovana in uporabljena odgovorno?

Danes imamo tehnologijo za osebne pomočnike, s katero jih lahko naučimo, da napovedujejo naše potrebe, nam pomagajo pri vodenju našega urnika, nas pripravijo na sestanke in nam pomagajo, ko načrtujemo svoje družabno življenje, odgovarjamo na vprašanja in usmerjamo komunikacije ter vozimo svoje avtomobile.

Ob osebnem življenju pa bo umetna inteligenca omogočila ljudem prebojne izboljšave tudi na področjih, kot so zdravstvo, kmetijstvo, izobraževanje in transport. Impresivne začetke tega že lahko vidimo.

Kako zagotovimo, da bo umetna inteligenca zasnovana in uporabljena odgovorno? Kako vzpostavimo etična načela, da bi zaščitili ljudi? Kako moramo regulirati njeno uporabo? Kako bo umetna inteligenca vplivala na zaposlenost in delovna mesta?

Adrianna Mangion: “Z umetno inteligenco bodo organizacije in izobraževalne ustanove manj razmišljale o delovnih nazivih in več o nalogah, spretnostih in načinu mišljenja.”

Pri Microsoftu smo prepričani, da moramo z uveljavljanjem sistemov AI v vsakdanjem življenju kot družba doseči soglasje o tem, katera načela in vrednote naj vodijo razvoj in uporabo umetne inteligence. Od tod naprej lahko razvijemo najboljše prakse, ki bodo posledično vladam bolje omogočile razvoj pravnih in regulatornih pravil, ki jih bodo morali upoštevati vsi. Vzpostavili smo interni svetovalni odbor, ki pomaga zagotavljati, da naši izdelki upoštevajo ta načela. Naši strokovnjaki so identificirali več etičnih načel za vodenje razvoja in uporabe umetne inteligence. Ta načela so pravičnost, zanesljivost in varnost, zasebnost, vključevalnost, transparentnost in odgovornost. Boljše kot razumemo ta ali podobna vprašanja – in pogosteje kot lahko razvijalci tehnologije in uporabniki izmenjujejo najboljše prakse za njihovo reševanje –, boljše bo za svet v času, ko razmišljamo o družbenih pravilih za umetno inteligenco.

Katera delovna mesta bo umetna inteligenca odpravila? Katera bo ustvarila?

Prav tako moramo biti pozorni na učinek umetne inteligence na delavce. Če obstaja ena stalnica v več kot 250 letih tehnološkega razvoja, je to nenehen učinek tehnologije na delovna mesta – ustvarjanje novih, odpravljanje obstoječih ter evolucija delovnih nalog in vsebine dela.

Videti moramo bolj kompleksno sliko, ki se izrisuje, ko umetna inteligenca spodbuja postopno evolucijo trga dela, ki bo s pravimi pripravami pozitivna. Nova delovna mesta bodo nadomestila izgubljena. Ljudje bodo še vedno delali, vendar bodo s podporo umetne inteligence delovali učinkoviteje in pametneje ter imeli večji učinek na svet.

Človek prejme nasvet od umetne inteligence kot partnerja, vendar je prav tako svoboden, da ga ne upošteva – ključ za uspeh je dobesedno vzpostavljen proces med obema.

Dejstvo je, da umetna inteligenca krepi gospodarski sistem. Kljub temu pa moramo priznati, da se bodo delo v nekaterih panogah in nekatera delovna mesta sama po sebi – zlasti tista, ki vključujejo ponavljajoča se opravila – spremenili ali bodo odpravljeni, saj bodo organizacije začele spoznavati, da morajo spremeniti način dela. Z umetno inteligenco bodo organizacije in izobraževalne ustanove manj razmišljale o delovnih nazivih in več o nalogah, spretnostih in načinu mišljenja.

Skupna odgovornost: umetna inteligenca ni samo del tehnološke panoge

Ko delujemo z umetno inteligenco, moramo delovati z občutkom skupne odgovornosti. Delno je temu tako, ker tehnologije umetne inteligence ne bo ustvarila samo tehnološka panoga, saj je ta povezana tako z mnogimi drugimi panogami kot tudi z mnogimi drugimi digitalnimi tehnologijami. Ker se računalniki vedno bolj vedejo kot ljudje, bosta družboslovje in humanistika postala še bolj pomembna. Nadgradnja spretnosti v svetu, ki ga poganja umetna inteligenca, vključuje več kot spretnosti, tehnologijo, inženirstvo in matematiko. Umetnost, zgodovina, filozofija, psihologija, jeziki in vede o človeškem razvoju bodo ključni pri rasti in upravljanju rešitev umetne inteligence. Da bi umetna inteligenca dosegla svoj potencial pri služenju človeštvu, bo moral vsak inženir vedeti več o družboslovju in umetnosti, vsak družboslovec in umetnik pa se bo moral poglobiti v inženirstvo.

Umetna inteligenca predstavlja tako priložnost kot izzive

Prihajamo na neoznačeno ozemlje in sprejemamo odločitve, ki nam jih nikoli prej ni bilo treba. Kljub temu smo optimistični glede prihodnosti umetne inteligence in načinov, s katerimi napredek umetne inteligence lahko reši več problemov, kot jih ustvarja. Naš cilj pri razvoju tehnologij umetne inteligence je skladen s poslanstvom našega podjetja, da pomagamo vsem ljudem in organizacijam na planetu doseči več. Verjamemo, da imajo tehnologije umetne inteligence potencial za krepitev človeške iznajdljivosti na načine, ki nikoli prej niso bili mogoči.

Adrianna Mangion, Microsoftova direktorica za marketing in operativo v regiji SEE