Treba je sprejeti vse, tudi neuspehe

V pogovoru o mentorski izkušnji tokrat Mira Moravec in Sonja Klopčič. 

Mentoriranka: Mira Moravec, direktorica VIZI, računovodske in druge poslovne storitve

Zakaj ste se odločili, da želite vstopiti v mentorski odnos?

Zavedam se, da je prihodnost v vseživljenjskem učenju, sodelovanju in povezovanju. Zavezala sem se osebni in profesionalni rasti, zato sem potrebovala ob sebi mentorja, ki bo z menoj delil svoje izkušnje, uspehe, napake in dosežke.

Kaj ste si obetali od mentorskega odnosa?

Pričakovala sem podporo, vzpodbudo brez kritiziranja in nasvete, ki temeljijo na lastnih izkušnjah mentorja. Ko sem izvedela, da je moja mentorica Sonja Klopčič, sem vedela, da bom dobila še veliko več. Preden sva se osebno spoznali, sem si zagotovila vse njene knjige, ki so mi ponudile odgovore na veliko mojih vprašanj.

Kako oz. kdaj so vam nasveti mentorice najbolj koristili?

Sonja je prava zakladnica znanja in izkušenj. Vsak njen nasvet ali zgodba je pustila v meni poseben pečat. Ko se pojavi kakšen izziv ali ko sem pred pomembnejšo odločitvijo se spomnim Sonjine zgodbe, nasveta ali pogovora, tudi če ni neposredno povezan z mojim izzivom, in tako pridem do prave rešitve. Sonji sem izredno hvaležna za njeno učinkovito in iskreno komunikacijo ter pravilno usmerjanje.

Kateri je najbolj uporaben nasvet, ki ste ga dobili od mentorice?

Sprejemati vse, kar ti pride nasproti, tudi neuspehe. Da je potrebno zaupati vase in da pri sprejemanju odločitev zraven razuma poslušamo tudi svoje občutke, sploh ko pride do stika z (bodočim) zaposlenim. To sta le dva od mnogih zelo uporabnih nasvetov.

Sonja sprašuje Miro: Kaj se je zate spremenilo potem, ko sva se povezali v mentorskem paru?

Najin odnos mi je pomagal osvežiti lastne vrednote in opredeliti cilje v skladu z njimi. Spoznala sem, kako čustva vplivajo na mojo učinkovitost. V meni se je zbudila neustavljiva želja po učenju in sprejemanju povratnih informacij. Spremenila sem svoja prepričanja in zavedam se lastne odgovornosti za uresničevanje svojih ciljev. Razvijam svoj voditeljski slog, ki temelji na ženskih lastnostih in energiji.

Mentorica: Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica

S čim vas je mentoriranka najbolj navdušila?

Z Miro sva se prvič osebno srečali v Cukrarni, na skupnem dogodku mentorske mreže sekcije managerk in skupinskega mentorstva. Takoj me je prevzela njena temeljitost, predanost, redoljubnost, vse zanimivo, povezano s prijetno toplino in žarom v očeh. A povezali sva se že prej, digitalno, ko mi je Mira po elektronski pošti z navdušenjem sporočila, da je prebrala mojo knjigo Potovanje z valovi zavesti. To je bil zame znak, da je zelo odprta za vse dimenzije učenja in zato sem predlagala, naj bo najino mentorstvo prav posebno. Odločili sva se za energijsko mentorstvo.

Kaj ste se vi naučili od nje?

Mira je čudovit vzor za red, samodisciplino, postavljanje prioritet in sočasno za milino, iskrenost in toplino. Na teh področjih mi je krasna učiteljica.

Kaj je za vas največji uspeh v vajinem odnosu?

Radosti me, da je Mira presegla oviro, ki si jo je postavila sama – zaradi nepopolnega znanja. Odločila se je, da je bolj pomembno biti prisoten in spontan kot naštudirano spoliran govornik brez napak. Vesela sem, da se je v procesu mentorstva odprla tudi za več spontanosti.

Ste že bili prej v kakšnem mentorskem odnosu?

Hvaležna sem, da sem imela priložnost vzpostavljanja mentorske mreže kot vodja projekta. Pri tem sem izhajala iz dobrih izkušenj iz Zasavja, ko sem vzpostavila mentorsko mrežo za mlade Poglej naprej! Vesela sem, ko vidim, kako lepo Ani Klemenčič in njen tim razvijata zgodbo naprej. Iz mentorske mreže managerk so se razvili tudi drugi mentorski programi Združenja Manager, v katerih sodelujem z velikim veseljem, saj je mentorstvo izjemno učinkovit način prenosa znanja, sočasno pa tkanja pristnih odnosov.

Mira sprašuje Sonjo: Kaj bi svetovala mentoriranki, ki se ji zadeve ne odvijajo po načrtih in kot si želi?

Včasih ima življenje za nas drugačne, večje in bolje načrte, kot smo si jih v mislih izrisali sami. Zato naj odstopanje od zastavljenih načrtov ne bo vzrok za preplah, ampak povabilo v to, da smo še bolj pozorni, kaj starega se mora posloviti, da se bo lahko porodilo nekaj novega.

Članek je bil objavljen v 51. številki MQ revije.