Platforma, ki povezuje enako misleče

Sašo Palčič, direktor Madwise, je v sodelovanju s Tamaro Valenčič ustanovil platformo Meetup, ki povezuje različne profile ljudi s skupnimi interesi. Njun cilj je bil jasen: postaviti spletno platformo, na kateri si bodo mnenja in dobre prakse izmenjevali vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo s HR-jem ali jih zanima prihodnost dela.

Kaj je bil povod, da ste organizirali skupino HR in the new world znotraj Meetup platforme?

Vsak v svojem poslu sva opažala, da potrebujemo nove in sveže pogovore, tematike in druženja, ter da obstaja kup mladih, ki jih področje upravljanja s talenti zanima. V letu 2020 na trgu primanjkuje kadrov, vlada močna globalna konkurenca in mladi so izobraženi kot še nikoli in želijo si več kot njihovi starši. 

Pred dvema letoma sva organizirala prvi Meetup, poimenovan HR in the new world. V trenutku sva povezala mešano druščino iz vseh vetrov in profilov; prvo srečanje je bilo namenjeno odkrivanju pričakovanj talentov do HR-ja.

Danes skupnost šteje več kot 300 članov, enkrat na mesec odpiramo nove strokovne teme upravljanja s talenti, vodenja itd. Vsakič smo v drugem podjetju in na ta način spoznavamo različna delovna okolja. 

Kaj je vizija tega projekta in kakšni so načrti za prihodnost?

Dva sva na začetku na kup ‘zbobnala’ skupnost enako mislečih. Ker ne želiva, da to ostane le najin projekt, sva k ustvarjanju povabila še vse, ki si tega želijo. Organizacijo dogodkov predajava mladim, ki si želijo nadgrajevati svoje znanje in širiti krog skupnosti, midva bova pomagala s povezovanjem, izkušnjami in znanjem.

Zakaj je po vašem mnenju pomembno, da slovenski managerji in managerke vračate družbi?

Ljudje smo od nekdaj živeli in preživeli v skupnosti. Nato smo na to pozabili in se zbudili, vsak s svojim telefonom in le prek družbenih medijev povezani drug z drugim. Starejše odrivamo na rob, češ da so neuporabni. Mladi nimajo kje nabirati znanja in izkušenj. Do zaposlenih se obnašamo kot do pohištva, četrtletni rezultati nam narekujejo tempo te nore tekme. Plemena so nadomestila podjetja, poglavarji so se spremenili v vodje. Slednji se bodo morali odločiti, v kakšnem svetu želijo, da živijo njihovi otroci.

Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 46, marca 2020.