Prihodnost bo pripadla tistim, ki znajo iz minusa narediti plus

Voditelji prihodnosti bodo voditelji brez meja. Samo taki lahko ustvarijo organizacijo brez meja. In samo organizacija brez meja je lahko uspešna v svetu brez meja. Tistim, ki  tako razmišljajo, pripada prihodnost. Kdor bo znal na vsak minus narisati eno samo pokončno črtico in ga spremeniti v plus, bo peljal naprej sebe in tudi našo družbo.

Živimo v času, ko se preobrazbe v družbi dogajajo hitreje kot kadarkoli v človeški zgodovini. Na skoraj vseh področjih se pojavljajo novi vzorci. Ti nas hočeš-nočeš peljejo v neko novo realnost, v novo normalnost, kot je postal ustaljen izraz. 

Kar je bilo nekdaj dovolj dobro, je danes nezadostno, kar je bilo običajno, je danes nepopolno. In kar je bilo dolga leta ustaljeno, morda sploh ne daje več rezultatov. Praktično vse se je spremenilo oziroma se spreminja. Generacije so se zamenjale. Svet je manjši, a se vrti hitreje. Je neprimerno bolj povezan, a smo si ljudje vedno dlje. Vsak med nami je čez noč postal kar medij zase, nove generacije so se razvile ob popolnoma drugačnih tehnologijah in v drugačnem okolju kot mi. Delajo in razmišljajo drugače.

V teh okoliščinah imamo vsi več možnosti: lahko smo pasivni, se smilimo sami sebi, smo trmasti in se poskušamo proti spremembam boriti. Lahko pa čase sprememb izkoristimo. Zakaj? Ker velike spremembe prinašajo tudi velike priložnosti.

Verjamem, da lahko pridemo iz te situacije vsi kot zmagovalci – če potegnemo eno samo črtico. Da bi to razumeli, se ozrimo v Dubaj. Mesto, ki bo med svetovnimi metropolami letos poželo največ pozornosti. Na svetovni razstavi EXPO Dubaj se bo namreč – poleg Slovenije – predstavilo rekordnih 190 držav. To je mesto presežkov in svetovna prestolnica v razmišljanju izven okvirjev.

V Dubaju stoji najvišja zgradba na svetu Burdž Kalifa. Njeni kreatorji so pogledali v nebo in si rekli, da nebo ni meja. Nato so stopili na pot,

Današnja situacija ponuja čudovito priložnost, da minuse, ki jih dnevno srečujemo, obrnemo v pluse. Da tudi mi pogledamo drugače. Rečemo si lahko, da je pot iz cone udobja za nas koristna; da bomo zaradi tega videli priložnosti za strokovno in osebnostno rast.

ki je prej niso poznali. In ustvarili nekaj veličastnega, svetovni čudež. So bili zato kaj posebnega? Ne! Samo znali so obrniti vse minuse v pluse. In z višino zgradbe doseči dotlej nepredstavljivo.

Zdaj, deset let kasneje, nam prav današnja situacija ponuja čudovito priložnost, da minuse, ki jih dnevno srečujemo, obrnemo v pluse. Da tudi mi pogledamo drugače. Rečemo si lahko, da je pot iz cone udobja in stran od ustaljenih vzorcev za nas pravzaprav koristna; da bomo zaradi teh razmer šli po poteh, ki jih doslej nismo še nikoli ubrali; da bomo namesto težav videli priložnosti; priložnosti, zaradi katerih lahko strokovno in osebnostno rastemo. Da vsak zase rečemo: “Nebo ni meja,” in si postavimo svoje, male ali velike ´Burdž Kalife´. In namesto minusov povsod začnemo zavzeto iskati, uvideti ali narediti pluse.

Kaj imajo skupnega uspešna podjetja? Visoko zavzete zaposlene.

Verjetno nam pri tem ne bo vse, kar si bomo zastavili, uspelo iz prve. Nič zato: tudi to je normalno in naravno. Per aspera ad astra, trnjeva je pot do zvezd, pravi star latinski pregovor. Neuspehi so del pridobivanja izkušenj in brez njih ni rasti. Pomembno pa je, da te izkušnje pravilno razumemo: da se vsem nam zgodi točno to, kar je za nas v nekem trenutku najboljše. Če pogledamo npr. športnike: je njihova pot samo navzgor, brez neuspehov, trdih treningov? Nikakor. Zakaj bi bilo torej na drugih področjih drugače in bi uspeh kar padel v naročje?!

Ali če pogledamo v poslovni svet: kaj imajo skupnega svetovno uspešna podjetja? Brez dvoma: izjemne ljudi! Če sem še bolj natančna: visoko zavzete zaposlene, ki ustvarjajo izjemne rezultate. Tudi raziskave kažejo, da podjetja z visoko zavzetimi zaposlenimi dosegajo v povprečju 51 odstotkov višje prihodke od podjetij, v katerih zaposleni niso dovolj zavzeti.

Največjo odgovornost, da zaposleni uresničujejo vizijo podjetja ter da dajo v svoje delo dušo in srce, nosimo tisti, ki vodimo naše ‘največje bogastvo’ – ljudi. Zato je tudi na nas,

Raziskave kažejo, da podjetja z visoko zavzetimi zaposlenimi dosegajo v povprečju 51 odstotkov višje prihodke od podjetij, v katerih zaposleni niso dovolj zavzeti.

ki vodimo: managerji, vodje, podjetniki, da razumemo in sprejmemo novo normalnost. V njej ni prostora samo za mene, temveč čas kliče in zahteva karizmatične voditelje. Karizma ni dar, ki ga dobimo ob rojstvu. Karizma je način vedenja, ki ga imajo ljudje radi. Če se ljudje počutijo varne in imajo občutek zaupanja v svojega vodjo in organizacijo, bodo tudi dajali ideje, mnenja in iskali ter podajali rešitve. Brez psihološke varnosti ni sodelovanja zaposlenih.

Pred vodji je obdobje iskanja rešitev brez omejitev

Varnost ne pomeni le skrbi za zadovoljstvo. Varnost ustvarja vodja, ki zna pogledati v prihodnost in okoli sebe: v čem moramo trenirati, da postajamo boljši in ne bomo zaostali za tekmeci. Svet in družba se spreminjata in spreminjati se moramo tudi kot vodje. V covid-19 mesecih smo spoznali,  kako pomembni so povezanost, sodelovanje in gradnja zaupanja, kako pomembno je, da smo kot vodje sposobni iskati pluse in kako vitalno je pomagati sodelavcem, da postanejo bolj samostojni, da si upajo prevzemati odgovornost. Zato sem prepričana, da je pred nami, ki vodimo, obdobje iskanja rešitev brez omejitev.

Voditelji prihodnosti bodo voditelji brez meja. Samo taki lahko ustvarijo organizacijo brez meja. In samo organizacija brez meja je lahko uspešna v svetu brez meja. Tistim, ki tako razmišljajo, pripada prihodnost. Kdor bo znal na vsak minus narisati eno samo pokončno črtico in ga spremeniti v plus, bo peljal naprej sebe in tudi našo družbo.

Zvezdana Lubej, coachinja, Profiles International Country Manager