Ključen je tim, ki se neprestano uči in razvija

Jasna Dominko Baloh, direktorica, ustanoviteljica in pogonski motor Doba fakultete, je prejemnica prestižnega priznanja za gospodarske dosežke v letu 2020, ki ga podeljuje GZS. Je tudi aktivna članica Združenja Manager, predvsem pa oseba, ki prepozna potencial in ga spodbuja: najsi bo to v posameznikih, organizacijah ali mednarodnih projektih.

Katere osebne lastnosti so te pripeljale do tega prestižnega gospodarskega oskarja in katere bi pripisala vašemu timu?

Kot osebo nemirnega duha, usmerjeno v inovativnost, me je vedno zanimalo iskanje novih rešitev. Vso poklicno pot je bilo učenje tisto področje, ki sem se mu posvečala z veliko energije in veselja ter nenehno iskala nove načine in poti, da bi povečala dostopnost izobraževanja. Predvsem me je zanimalo drugačno učenje in poučevanje. Izobraževalne ustanove nosimo največji del odgovornosti pri pripravi študentov za prihodnost, tudi v skrbi trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti, česar se na DOBI zelo zavedamo.

Uspešno zgodbo DOBE smo v več kot 30 letih sooblikovali vsi – visoko motivirani sodelavci, odlični profesorji, študenti, udeleženci in online mentorji. Ključ do uspeha je odličen tim, ki se neprestano razvija in uči. Vedno sem verjela v moč našega zmagovalnega tima.

Kako se odraža vaša zaveza trajnostnemu poslovanju?

Strategija trajnostnega razvoja je vpeta v naše celotno delovanje. S ponudbo študijskih programov vplivamo na razvoj človeških virov in ustvarjanje novih kakovostnih delovnih mest v regiji in Sloveniji, s tem pa vplivamo na izboljšanje kakovosti življenja in blaginjo.

Z angažiranim javnim delovanjem smo aktivni v okolju, z našo raziskovalno dejavnostjo sodelujemo pri širjenju in izmenjavi znanj, z organizacijo dobrodelnih in kulturnih dogodkov se potrjujemo kot družbeno odgovorna in etična ustanova ter s tem bogatimo naše poslanstvo. Na DOBI imamo Učni sklad, podeljujemo štipendije in denarne pomoči študentom.

S ciljem trajnega inoviranja smo pred leti uvedli projekt DOBA –  Ideja, ki vidi dlje –  z njim sistematično zbiramo predloge zaposlenih, učiteljev, online mentorjev in študentov ter enkrat letno podelimo nagrado za naj inovacijo.

Kaj so po vašem mnenju najpomembnejše usmeritve v digitalizaciji in kako se odslikavajo v vaši organizaciji?

Na naši fakulteti izvajamo online študij, ki je popolnoma digitaliziran, skrbimo tudi za digitalizacijo poslovnih procesov. Naša IKT podpora zagotavlja vse pogoje, da sistemi in programska oprema delujejo brezhibno, saj je to ena izmed naših ključnih konkurenčnih prednosti. Ocenjujemo, da je naš sistem podprtosti vseh procesov na področju online študija edinstven in najboljši v Sloveniji na področju visokega šolstva. Sledimo najnovejšim trendom, kar je naša stalna prioriteta, ki se tudi v času epidemije ni spremenila.

Iz leta v leto IKT podporo nadgrajujemo z velikimi razvojnimi projekti. Tako smo letos zaključili velik razvojni projekt, lasten študentski informacijski sistem, in tako podprli vse segmente pedagoškega procesa. Zanj nam je ŠGZ podelila priznanje za inovativnost.

Kdo je Jasna Dominko Baloh v treh pridevnikih?

·         Vizionarka, usmerjena k cilju, ker je moj pogled delovanja usmerjen v ‘DOBO, ki vidi dlje’ v prihodnost in preko meja.

·         Inovatorka, ker vem, da so spremembe potrebne povsod, na vsakem koraku.

·         Zahtevna do sebe in drugih, ker znam postaviti cilje in voditi tim, da jih uresničimo. Sem trmasta, včasih neizprosna do sebe in tudi do drugih.

·         Optimistična, pozitivno usmerjam misli in se ukvarjam s problemi, ki so rešljivi. Hkrati hitro pozabljam slabe stvari in ne gojim zamer.

Kje najdete svoj navdih?

Vodenje fakultete me vsakodnevno navdihuje vedno z novimi izzivi in z optimizmom. Sicer se trudim, da je moje počutje dobro, ker vem, da je vsak sam svoje sreče kovač. Obožujem morje, kjer preživljamo vikende. Zadnja leta mi kakšen dan v tednu polepšata dve krasni vnukinji. Obiskujem savno, fitnes, igram golf, slikam. Predvsem se veselim drobnih vsakodnevnih stvari, s soncem obarvanega jesenskega listja, glasbe v avtu na poti v službo, polne lune in rož na vrtu …

Skrbim za redno druženje s prijatelji. Kar redno obiskujem tudi galerije, rada kupim umetniško delo, na katerem se mi ustavo oko. Umetnin ne kupujem zaradi vrednosti, ampak za svojo dušo.

Avtorica: mag. Natalie Cvikl Postružnik, prokuristka v podjetju Insights, družbi za odkrivanje in razvoj potencialov, članica Združenja Manager in predavateljica na Dobi ter nosilka trikratnega priznanja naj učiteljica po izboru študentov