Dragocena izkušnja vzajemnega coachinga

V rubriki Mentorska vez predstavljamo mentorico Sarah Jezernik Konovšek, namestnico glavnega direktorja v družbi Plinovodi in predsednico Sekcije managerk pri Združenju Manager, ter Jasno Knez.

S čim vas je mentoriranka najbolj navdušila?

Jasna me je navdušila s svojo srčnostjo, toplino, odprtostjo in znanjem. Prihaja s področja, ki me izjemno zanima, je mednarodno priznana coachinja z dolgoletnimi izkušnjami, ki je prejela tudi prestižno mednarodno priznanje na tem področju. Svoje delo opravlja s strastjo, veseljem in veliko predanostjo ter stalno nadgrajuje svoje znanje.

Sarah Jezernik Konovšek je namestnica glavnega direktorja v družbi Plinovodi in predsednica Sekcije managerk pri Združenju Manager.

Kaj ste se vi naučili od nje?

Na poslovnem področju sem se veliko naučila, predvsem kaj pomeni coaching, kaj je nujna osnova za strokoven in etičen coaching in tudi katere vrste coachinga obstajajo. Še posebej dragocena je praktična izkušnja, ki mi jo je podarila – proces coachinga na izbrano temo. Ob tem velja poudariti, da ne gre za enostavne procese, pomembno je zaupanje in veliko truda z obeh strani.

Kaj je za vas največji uspeh v vajinem odnosu?

Na poslovnem področju mi je uspešno izveden coaching proces pomagal odpraviti pomembno oviro, ki me je dolga leta obremenjevala. Prav neverjetno je, kako lahko določeno breme izgine in koliko lažje ter bolje se ob tem počutim. Neprecenljivo. Z Jasno sva vzpostavili tudi pristen prijateljski odnos.

Ste že bili prej v kakšnem mentorskem odnosu?

Da, formalno sem enkrat že bila v vzajemnem mentorskem paru, neformalno pa sem že večkrat mentorirala mlade in to še vedno z veseljem počnem.

Jasna sprašuje Sarah in obratno, Sarah sprašuje Jasno: Kaj je bila tvoja najboljša izkušnja v najinem odnosu?

Odgovarjata skupaj: Najboljša izkušnja v najinem odnosu je bila, da sva lahko prepletli znanja tako mentorstva kot coachinga na obeh področjih najinih delovanj in vsaj po mojem občutku, sva obe zrasli.

Mentoriranka: Jasna Knez, profesionalna certificirana vodstvena in timska coachinja, PCC in EIA Senior, podpredsednica podružnice mednarodne zveze za coaching v Sloveniji

Zakaj ste se odločili, da želite vstopiti v mentorski odnos?

Odzvala sem se na povabilo, da delim svoje znanje o coachingu za mentorice na Združenju Manager. Ker sem želela zares razumeti, kako mentorstvo pri ZM deluje v praksi, sem se odločila, da najprej stopim sama v ta proces kot mentoriranka.

Jasna Knez je profesionalna certificirana vodstvena in timska coachinja.

Kaj ste si obetali od mentorskega odnosa?

Vsak mentorski odnos te obogati tako poslovno kot osebno. Kot individualno akreditirana coachinja sem na področju coachinga za ohranjanje individualnih akreditacij tako pri mednarodni kot evropski zvezi za coaching neprestano zavezana coaching superviziji in mentorstvu ter se ves čas izpopolnjujem. Kot direktorici podjetja, kakor tudi na ostalih področjih, kjer sem aktivna, pa mi je mentorstvo pomagalo najti stvari, ki jih lahko opravljam se boljše.

Kako oz. kdaj so vam nasveti mentorice najbolj koristili?

Vsak nasvet je vredno slišati in vsak nasvet lahko koristi. Tudi, če samo ena oseba na celem svetu vidi neko situacijo drugače kot jaz, obstaja možnost, da spoznam nekaj novega. Premišljen in razmišljujoč pogovor z nekom, ki ima izkušnje ali pa vidi stvari drugače, zagotovo izzove. Najini pogovori so bili razmišljujoči in navdušujoči. Še bolj pa cenim, da sva iz mentorskega odnosa razvili prijateljski odnos.

Kateri je najbolj uporaben nasvet, ki ste ga dobili od mentorice?

Sarah mi je veliko pomagala, da vsebine coachinga, ki so namenjene širši javnosti, ne izgubijo strokovnosti in da so še vedno zanimive za širši krog ljudi. V Sloveniji obstaja na področju ozaveščanja o coachingu težava, kajti kot poznavalci se predstavljajo tudi tisti, ki to niso. Pretirano poenostavljanje s strani avtorjev na coaching meče slabo luč. Obenem je coaching etiko in kompetence težko predstaviti nekomu, ki ni strokovno s področja ali pa nima visokega interesa do spoznavanja tega področja.

Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 49, novembra 2021.