Čas za postanek

Lucija Sajevec, solastnica Infinite Pure Solutions, predsednica Sekcije mladih managerjev pri Združenju Manager

Sedim in gledam v oči mlademu, uspešnemu managerju. Razlaga, kako hiti v življenju, gradi posel, se izobražuje, hrepeni po tujih trgih … in dela in dela. V vsej tej naglici življenja se zave, da »ne živi«. Da se ne smeji – tako glasno in iz srca, sproščeno. Nič mu zares ne manjka, ima pa kronično pomanjkanje časa. Časa zase, za svoje, za tisto, kar v življenju šteje največ: časa za odnose. Ob vprašanju, česa se spomni v preteklem tednu, ostane brez besed. V njegovih očeh začutim otožnost. Potem se zavem: dotaknilo se me je, kot da mi je nekdo ravnokar nastavil ogledalo.

Razmišljam, kako zelo težko je v resnici stopiti z »drvečega vlaka življenja« – vlaka, ki potuje skozi različne postaje. S polno paro drvi do cilja. Prvega, drugega, naslednjega … Vozi po voznem redu. Deluje po tirnicah, utečeno. Premaguje izzive, za sabo pušča uspehe. V glavnini gre vse dobro. Zato ne zazna potrebe, da se ustavi. Ne ve več, katera postaja je prava za počitek, za prijatelje, za ogled »sveta«, za odnose. Kot da so to »motilci« ustaljenega urnika, nepredvideni dogodki, ki lahko vplivajo na njegov vozni red.

V rutini dela včasih pozabimo, da je bila prav sposobnost učinkovitega povezovanja in interakcije z drugimi ključna za človeško sodelovanje in gradnjo sodobnega sveta. Le s ponavljajočimi se interakcijami z drugimi gradimo prijateljstva in odnose, ki vzpostavljajo naše mesto v družbenem tkivu. Raziskave potrjujejo, da prav dobri medosebni odnosi v največji meri vplivajo na bolj zdrave, zadovoljne, pomirjene in sproščene posameznike. Na ljudi, ki se smejijo in izpolnjujejo svoj potencial.

 

Tudi mi, managerji na drvečem vlaku, osredotočeni na cilje in vsako leto boljše rezultate, včasih na to pozabimo. Pozabimo na pomen sodelovanja, na prosti čas za sodelavce, družino in prijatelje. Pozabimo se ustaviti in se napolniti z odnosi. Največkrat za to sploh ni potreben izstop, niti ne »menjava vlaka« – morda zgolj postanek in razmislek, sproščen pogovor in vprašanje, kako si, ali pa vprašanje, kako vpeljati kakšno spremembo, ki je v rutini ne zaznamo. Razmislek in pogovor o tem, kaj lahko naredimo drugače in bolje, skupaj. Tudi tako lahko naredimo več za povezovanje in podporo kot naložbo v prihodnost sodelovanja. Temu lahko rečemo trajnostno delovanje in vodenje.

Vrnimo se na izvorno zgodbo. Zdi se, kot da postaja naše življenje, tudi življenje managerjev, vse bolj transakcijsko in vse manj pomenljivo. Včasih v obilici dela nehote »preskočimo« na transakcijski način delovanja in to se odraža tudi v vse bolj transakcijskih odnosih. Posledica je nezadovoljstvo, morda celo občutek izpraznjenosti.

 

Vzeti si čas za pomembne stvari, kot so dobri medosebni odnosi na vseh področjih našega delovanja, čas zase in stik z naravo, je del trajnostnega delovanja in vodenja. Zato bodo tudi te tematike (tudi v prihodnje) pomemben gradnik

Vzeti si čas za pomembne stvari, kot so dobri medosebni odnosi na vseh področjih našega delovanja, čas zase in stik z naravo, je del trajnostnega delovanja in vodenja.

delovanja nove ekipe Sekcije mladih. Aktivno bomo delali na krepitvi odnosov, mreženju, povezovanju in deljenju medsebojnih praks. Prve petke v mesecu se bomo po novem srečevali na skupnih dogodkih ZaMe (Zajtrk zame), kjer bo poudarek na druženju, mreženju in deljenju medsebojnih izkušenj. Nadaljevali bomo s krepitvijo področja znanja in mentorstva ter utirjali pot novim mednarodnim sodelovanjem. Prizadevali si bomo za boljše pogoje za delo v želji, da mladi (managerji) ostanejo doma, v slovenskih podjetjih. V enaki meri si želimo privabljati mlade iz drugih držav, da se odločajo za delo v Sloveniji. Dobro je, da si skupaj prizadevamo tudi za boljše pogoje za (zagonska) podjetja, vključevanje zaposlenih v solastniške strukture in druge modele, primerne današnjemu času. Želimo deliti mnenja in soustvarjati okolje, v katerem delujemo. S sodelovanjem in okrepljenimi, dobrimi odnosi. Želimo biti sprememba, ki jo želimo videti v svetu.