Borut Čeh s strokovnostjo do napredka človeštva

Borut Čeh, finalist za priznanje Mladi manager 2019, sledi svoji viziji projektov, ki imajo konkreten doprinos na področju zdravstva in napredka človeštva. V službi je njegov najpogostejši odziv: »To!« Ponavadi kadar jim nekaj uspe.

Borut Čeh vodi družinsko podjetje Labena od leta 2012.  Iz podjetja, ki je prodajalo opremo, so se uspešno preobrazili v podjetje, ki izvaja razvojne projekte v farmacevtiki in biotehnologiji za velika in srednje velika svetovna farmacevtska imena v regiji in tujini. V letu 2019 so odprli širi nove laboratorije, z vrhunskim molekularnim in celičnim laboratorijem pa uspešno pridobivajo projekte iz industrije tudi v tujini.

Družinski šampioni podjetništva

Na trgu jugovzhodne Evrope ustvarijo 60 % prihodkov. V letu 2018 so v Sloveniji ustvarili dobre štiri milijone evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je denimo za 100 % več kot leta 2014. Za uspeh so prejeli številne nagrade: leta 2017 je Čeh prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Morda zanimivost: leta 2004 je prav to nagrado GZS prejela tudi njegova mama Irena Lemut Čeh. Leta 2018 je bila Labena med 10 nominiranci za Delovo podjetniško zvezdo, prejela je nagrado za najboljšega distributerja v molekularni biologiji v Evropi, v Sarajevu pa je bila nagrajena s priznanjem naj manager v kategoriji Regijski šampioni biznisa. Lani je bilo podjetje tudi eno od treh nominirancev za Gazelo osrednje slovenske regije.

Odprtost, strokovnost, etičnost

Čehov slog vodenja je usmerjen k ljudem, saj se odličnost vodenja po njegovih besedah kaže v prepoznavanju kompetenc zaposlenih, njihovem opolnomočenju in podpori pri delu. Med lastnostmi dobrega managerja izpostavlja odprtost, odločnost, odgovornost, strokovnost, zagnanost, etičnost in vodenje z zgledom, kar mu priznavajo tudi njegovi sodelavci. »Naša prednost je prav majhnost, prilagodljivost in poznavanje sosednjih jezikov ter kultur. Slovenci znamo v tem delu biti zelo spretni. Labena poskuša izkoristiti prav te vrline Slovenije. V niši, v kateri delamo, smo prepoznavni, prilagodljivi, kakovostni in odzivni. To nas žene naprej in odpira vrata v prihodnost,« je izpostavil v pogovoru za Dnevnik.

Labena je trenutno del projektov na zanimivih nišnih področjih. Na področju genetike bodo skupaj s partnerji iz Kalifornije in Italije razvili protokol testa, ki bo lahko napovedal nagnjenost vrhunskih in rekreativnih športnikov k poškodbam sprednjega križnega ligamenta, ki sodi med najpogostejše poškodbe pri športu. Med zanimivejšimi pa je še detekcija rakavih celic v krvi pri raku ščitnice. Cilj projekta je hitrejše diagnosticiranje raka ščitnice na podlagi odvzema krvi. Obetajo si razviti še manj invazivno in hitrejšo metodo določanja mutacij pri raku debelega črevesa iz vzorca krvi, ki je pomembna za potek zdravljenja.

Jasna vizija prihodnosti

Čeh se vidi kot vodjo z mehkimi veščinami, dobrim razumevanjem stroke, jasno vizijo in začrtano smerjo, v katero gre podjetje. V prostem času je Čeh strasten kuhar, ki z veseljem pripravlja jedi za družino, prijatelje, znance in tudi poslovne partnerje. »Ob hrani se ljudje sprostimo, bolje pogovarjamo, iščemo skupne mostove in tako pridemo tudi do novih idej,« je zaupal v pogovoru za GZS. Njegova druga strast

V niši, v kateri delajo, so prepoznavni, prilagodljivi, kakovostni in odzivni. To jih po mnenju Čeha žene naprej in odpira vrata v prihodnost.

je surfanje na valovih. Pravi, da ko mu uspe ujeti in zajahati val, na katerega je čakal, je občutek podoben tistemu, ko osvojiš posel, dobiš veliko naročilo ali projekt. »Borut je car,« pa ga kratko in jedrnato opisujejo sodelavci.

Čeh v prihodnosti želi, da bi Labena postala tehnološko stičišče za razvoj v farmacevtiki in biotehnologiji v Sloveniji ter se razširila in odprla nove pisarne na vzhodu in zahodu. Ko se bodo prihodki podjetja nekajkrat povečali, se Čeh spogleduje z možnostjo prodaje deleža podjetja strateškemu globalnemu partnerju, ki bi kot investitor podjetje dvignil še višje, sam pa bi postal mentor.

Tjaša Sterle Polak je novinarka, zunanja sodelavka podjetja Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 46, marca 2020.