Biti odličen, ne slaven ne bogat

Blaž Strle, finalist za priznanje Mladi manager 2020, kot tri glavne značilnost uspešnega managerja izpostavlja, da moraš biti dober človek, ki verjame v to, kar dela, in se temu vedno preda v celoti.

Strle od novembra 2018 vodi Adriatic del BE-terna skupine, pred nekaj meseci pa je postal tudi član uprave skupine, ki ima 900 zaposlenih. BE-terna se ukvarja z razvojem in uvajanjem poslovnih informacijskih rešitev, ki jih poznamo pod kraticami ERP, BI, CRM, HRM, AI ipd.

V minulem letu so uspešno izpeljali integracijo BE-terna Adriatic podjetij v skupino BE-terna. Kljub za gospodarstvo negotovem letu je BE-terna poslovala nad poslovnimi načrti ter bistveno povečala dobiček ob večjem vlaganju v zaposlene in inovacije.

Uravnoteženost na samem vrhu

Strateška usmeritev družbe BE-terna Slovenija, kjer je Strle pred prevzemom vajeti vodil oddelek upravljanja odnosov s strankami, je bila v preteklih treh letih širjenje dejavnosti na tuje trge prek razvoja lastnih rešitev z dodano vrednostjo. Uspelo jim je stopiti na nemški in britanski trg, stranke imajo npr. tudi na Jamajki in v Singapurju, dve tretjini prihodkov pa še vedno ustvarijo v Sloveniji. V letu 2019 so prvič dosegli dobiček izključno iz naslova lastnih storitev in licenc, medtem ko so se v preteklosti naslanjali na maržo od prodanih tujih licenc. V letu 2020 so nadaljevali pozitiven trend z 10-odstotno rastjo prihodkov ter več kot 10-odstotno rastjo dobička. Dodana vrednost na zaposlenega je bila lani 60.178 evrov. V podjetju spodbujajo trajnostno delovanje in so zagovorniki uravnoteženosti, saj imajo na vodstvenih položajih 48 odstotkov managerk.

Vloženi čas se vedno obrestuje

Čarobni napoj za uspeh vidi v harmonično usklajeni ekipi zaposlenih. Njihovo zadovoljstvo vedno postavlja na prvo mesto, saj je po njegovem dobra ekipa tista, ki bo »dobila avtobus in bo vedela, kam in kako tja priti.« Vlaganje v zaposlene se je med pandemijo precej spremenilo, zato je Strle več truda začel vlagati v komunikacijo ter skrb drug za drugega. Predvsem pa je izpostavil, kako pomemben je čas,

Dobra ekipa potrebuje samo avtobus, pa se bo na cilj pripeljala brez zemljevida.

ki ga vloži v odnose s svojim sodelavci, kar pomeni, da vedno ponudi ramo ali nasvet, ko se nekdo znajde pred prepreko.

Moč, ki mu jo daje vodilni položaj v podjetju, vidi kot zmožnost, da se sooči z vsemi negativnimi in pozitivnimi situacijami, ter da mora biti prav on tisti, na katerega se ljudje obrnejo po pomoč. »Pravijo, da je na vrhu hladno in piha,« pravi in doda, da je ponosen nase, saj je hitro poslovno rasel in preživel.

Delati čim bolje, kar imaš rad

Strle v prostem času svoje baterije polni v družbi svojih dveh otrok, prijateljev in med tekom. Med tem po brezpotjih rešuje probleme in jih pušča za sabo. V ušesih pa mu morda odzvanjajo tudi pesmi Šefa: »Springsteen je v nekem intervjuju dejal, da nikoli ni hotel biti slaven, nikoli ni hotel biti bogat. Hotel je le biti odličen. To je to: delaj čim bolje, delaj tisto, kar imaš rad in ostalo bo prišlo.«

V prihodnost le z dobrimi izkušnjami

Leto 2020, ki mu je zaradi negotovosti in nemoči zaradi pandemije v spomladanskih mesecih prineslo kar nekaj neprespanih noči, ga je naučilo, da je s svojo ekipo veliko bolj prilagodljiv na spremembe, kot je sprva menil. V prihodnost zre optimistično, saj je prepričan, da »bomo vse slabo premagali, vse dobro pa odnesli naprej.« Slednje bodo predvsem boljši odnosi, fleksibilnost ter nove priložnosti, ki jih prinaša delo od doma.

Tjaša Sterle Polak je samostojna novinarka, zunanja sodelavka podjetja Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 17, aprila 2021.