Anton Petrič: Inženirke in inženirji bomo!

Anton Petrič je pobudnik neprofitnega projekta Inženirke in inženirji bomo! S sodelovanjem inženirjev, managerjev, podjetnikov in drugih ustvarjalnih posameznikov mlade navdušujejo za ustvarjalnost in inovativnost v inženirstvu, tehniki ter naravoslovju in jim približujejo možne poklicne poti.

Od kod ideja za projekt Inženirke in inženirji bomo?

S svojim prihodom v Cisco Systems sem opazil, da število tehničnih kadrov močno odstopa od števila v drugih državah v regiji in širše. Hitro sem uvidel, da je tehnološki razvoj posamezne države premo sorazmeren s številom visoko izšolanih tehničnih ekspertov in da imamo pri tem v Sloveniji izziv. Nekaj let sem hodil po ministrstvih in računal, da se bo nekaj premaknilo. Ko sem praktično že obupal, sem na Januarskem srečanju srečal Edito Krajnović in skupaj sva sklenila, da nekaj narediva. K sodelovanju sva povabila še prof. dr. Janeza Beštra in smo začeli. Danes je krog podpornikov bistveno širši, v projekt je vključenih preko 30 partnerjev in prijateljev. Prav letos sem štafeto predsedovanja projektu predal kolegu v Združenju Manager, mag. Jožetu Torkarju iz Petrola.

Foto: arhiv projekta IIB

Kaj je ambicija projekta?

Za rešitev kateregakoli problema potrebujemo tri stvari: tehnologijo, denar in prave ljudi. Če imamo ljudi in denar, lahko izumimo tehnologijo; če imamo tehnologijo in ljudi, lahko pritegnemo denar, če pa imamo tehnologijo in denar, a smo brez pravih ljudi, potem pa  izziva ne bomo rešili. Zato si prizadevamo v mladih izvabiti razmislek: v čem sem dober, kaj me veseli in kaj trg ali družba potrebujeta. Da se bodo znali odločati za prave stvari in bodo ustvarjalno razvijali svoj talent. In bodo tisti, ki prihodnost ustvarjajo, ne le opazujejo.

Projekt vstopa v šesto leto, organizirali ste že 40 dogodkov, gostili preko 200 različnih sogovornikov in nagovorili 3.000 dijakov in dijakinj. So tu že tudi sadovi?

»Najlepše se vam bi zahvalil, saj nam dijakom takšne okrogle mize spreminjajo življenjske poti,« nam je napisal dijak Miha. Pozitivne novice o vpisih na tehnične fakultete slišimo tudi od dekanov. Vemo, da delamo prav, ko med sogovornike na dogodku uvrstimo posameznike, ki so še pred nekaj leti sedeli na drugi strani v šolskih klopeh in so se za tehnične fakultete odločili prav zaradi dogodka Inženirke in inženirji bomo!

Zakaj je pomembno, da se slovenski managerji lotevate tovrstnih akcij?

Meni se zdi čisto normalno, da nekaj prispevaš nazaj v družbo in pri tem ne pričakuješ plačila oziroma drugega nadomestila. Pomembno je, da to delaš s srcem in ne zgolj zaradi prepoznavnosti in zaslug. Če je pobuda zastavljena pravilno, potem jo lahko začutijo tudi drugi. Tako lahko pritegneš širši krog pravih ljudi, ki se priključijo zaradi enakih vzgibov in ker je v ozadju nekaj dobrega. Drugi vidik je, da vzpodbudimo tudi ostale managerje k podobnim akcijam in zaradi tega Slovenija postaja vse boljša. Zame je izredno pomembno, da imam dober občutek, ker sem nekaj naredil za skupno dobro.

Več na: talentsrule.org

Saša Gnezda je urednica v družbi Mediade. Članek je bil objavljen v MQ reviji št. 38, julij 2017